Фото без опису

Вірусний гепатит А - це гостре інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.
Збудником хвороби є вірус. Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Виділяється вірус в навколишнє середовище з випорожненням хворого і потрапляє в організм здорової людини через забруднені харчові продукти, воду, предмети побуту, брудні руки, недотримання особистої гігієни.
У народі його називають хворобою брудних рук.

Інкубаційний період триває – 7-50 днів (в середньому 15-35 днів).

Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4°С протягом кількох місяців. Вірус також досить стійкий до дії дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні(через10хвилин).
Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.


Щоб уникнути захворювання  рекомендуємо:

  • 1. Ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі;
  • 2.Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та децентралізованого водопостачання, які контролюються
  • відповідними службами;
  • 3.Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  • 4.Воду з децентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип'ятити не менше 10 хв., дати відстоятися;
  • 5. Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
  • 6. Ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти кип’яченою водою;
  • 7. Розливне молоко обов’язково кип’ятити;
  • 8. Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.

Вінницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області