Профілактика вірусного гепатиту А
Вірусний гепатит А - це гостре інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу.
Збудником хвороби є вірус. Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Виділяється вірус в навколишнє середовище з випорожненням хворого і потрапляє в організм здорової людини через забруднені харчові продукти, воду, предмети побуту, брудні руки, недотримання особистої гігієни.
У народі його називають хворобою брудних рук.
Інкубаційний період триває – 7-50 днів (в середньому 15-35 днів).
Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4°С протягом кількох місяців. Вірус також досить стійкий до дії дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні(через10хвилин).
Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.
Щоб уникнути захворювання рекомендуємо:
- 1. Ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі;
- 2.Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та децентралізованого водопостачання, які контролюються
- відповідними службами;
- 3.Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
- 4.Воду з децентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип'ятити не менше 10 хв., дати відстоятися;
- 5. Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
- 6. Ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти кип’яченою водою;
- 7. Розливне молоко обов’язково кип’ятити;
- 8. Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.
Вінницьке районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області