Питання профілактики гострих кишкових інфекційних хвороб
Питання профілактики гострих кишкових інфекційних хвороб, таких як сальмонельоз, дизентерія, гострі ентероколіти, вірусний гепатит А, норо - та ротавірусні кишкові інфекції не втрачає актуальності. Вони займають особливе місце серед інфекційних хвороб і за своєю розповсюдженістю поступаються місцем лише респіраторним захворюванням.
Джерелом інфекції при ГКІ є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії. Фекально-оральний механізм передачі інфекції здійснюється трьома шляхами: харчовим – під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини; водним – у разі вживання неякісної питної води, або при ковтанні води під час купання у відкритих або закритих водоймах; контактно-побутовим – через забруднені руки або предмети побуту. Основною причиною виникнення гострих кишкових інфекцій є недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів, які забруднені збудником захворювання, тощо.
Отже, для профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:
- дотримуватися правил особистої гігієни, ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
- мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти;
- для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
- добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовані харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);
- використовувати питну воду гарантованої якості або бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
- не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
- не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
При появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.
Вінницьке районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області