Турбівська селищна громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

РЕАЛЬНА НЕБЕЗПЕКА ДЛЯ КУКУРУДЗИ - ЗАХІДНИЙ КУКУРУДЗЯНИЙ ЖУК

Дата: 06.08.2021 14:11
Кількість переглядів: 710

Західний кукурудзяний жук небезпечний карантинний  шкідник  кукурудзи. Шкодять як личинки, так і жуки. В червні, при настанні стабільного тепла, в ґрунті з’являються личинки західного кукурудзяного жука. Протягом декількох годин з моменту відродження личинки відшукують коріння кукурудзи і починають його поїдати. Триває цей цикл приблизно місяць. В залежності від кількості личинок коріння може бути об’їдене повністю. Рослини не витримують силу вітрів і полягають. За сприятливих умов рослини можуть ще відростити компенсаторні коріння і піднятись. При цьому стебло набуває форми «гусячої шиї». Після дозрівання гусінь в кореневій системі перетворюється на лялечок. Ця стадія триває близько тижня, потім з’являються жуки, які вилазять на поверхню і починають шкодити вже зеленій частині рослини. Жуки пошкоджують волоть, стовпчики жіночих суцвіть, листя, іноді обгризають молоді качани. Живуть жуки приблизно 8-10 тижнів. За цей час самка декілька разів відкладає у ґрунт на глибину 5-30 см до 500 яєць. Ці яйця зимують в ґрунті і на наступний рік вже з них з’являться личинки.

Враховуючи плодючість самок та стрімке поширення жука зволікати із проведенням фітосанітарних заходів не варто.

Для своєчасного виявлення західного кукурудзяного жука та проведення фітосанітарних заходів необхідно здійснювати систематичний моніторинг посівів кукурудзи за допомогою ґрунтових розкопок та феромонних пасток.

       Найбільша шкoдoчиннicть зaxідного кукурудзяного жука проявляється на тих полях, де відсутня сівозміна. При беззмінному вирощуванні кукурудзи щільність популяції цього шкідника значно зростає. Одним із найефективніших агротехнічних заходів боротьби із західним кукурудзяним жуком є сівозміна. Личинки не здатні швидко пересуватись, і якщо вони виходять із яєць у полях, де раніше була посіяна кукурудза, але тепер там росте інша культура, рівень їхнього виживання значно знижується. Проте сама по собі сівозміна впливає лише на зменшення кількості шкідників і втрати врожаю, але не зможе запобігти пошкодженню, оскільки життєвий цикл шкідник може завершувати на інших рослинах-господарях. Дорослі жуки можуть швидко значно поширюватись (до 100 км/рік), самки дуже плодючі, до того ж певна частина яєць може затримувати свій розвиток на один рік.  Досить широко та ефективно застосовуються й хімічні заходи боротьби з личинками та дорослими комахами західного кукурудзяного жука.

      У разі виявлення ознак ураження посівів кукурудзи західним кукурудзяним жуком, звертайтесь до державного фітосанітарного інспектора управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області за адресою: м. Липовець вул.. Шевченка,7, тел. (0432) 69-43-58, (067) 700-30-89.

 Тетяна МЕДОВЩУК

Державний фітосанітарний інспектор


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь