Як запобігти харчовим отруєнням під час святкування Великодніх свят!
Незабаром українці відзначатимуть одне з найбільших релігійних свят – Великдень.
Кожен з нас починає турбуватися про те, що покласти у Великодній кошик. Щоб масова закупівля харчових продуктів не призвела до харчових отруєнь потрібно уважно підійти до їх вибору.
Також в період свят люди зазвичай готують та споживають багато різноманітних страв. Нерідко ці страви зберігаються протягом тривалого часу у неналежних умовах, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, виникає можливість харчових отруєнь.
Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, фахівці Вінницького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендують дотримуватись таких простих правил:
- оминайте місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих ринках;
- купуючи будь-які харчові продукти, зокрема м’ясо, яйця, шинку та ковбасні вироби, завжди перевіряйте термін придатності та дотримуйтесь термінів споживання;
- придбане на ринках молоко завжди потрібно кип’ятити, яйця перед приготуванням обов’язково мити, а потім варити або смажити;
-при приготуванні страв дотримуйтесь технології, особливо щодо термічної обробки кулінарних виробів із м’яса, птиці та яєць;
- продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, до складу яких входять яйця, молочні продукти тощо) зберігайте в холодильнику при температурі не вище +4 С, дотримуйтесь встановлених термінів зберігання;
- використовуйте окремий розподільний інвентар для обробки сировини та готових продуктів, зберігайте в холодильнику сировину та готові страви окремо;
-не допускайте використання води для пиття та приготування їжі із невідомих джерел;
-овочі та фрукти при споживанні добре промивайте питною водою;
- дотримуйтесь правил особистої гігієни
- потрібно правильно підійти й до вибору фарби для яєць.
Найбільш простий, приємний і найголовніше безпечний спосіб прикрасити яйця – це застосовувати натуральні барвники. За допомогою них можна отримати великодні яйця різноманітних і бездоганно природних кольорів.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу, самолікування небезпечно!
Завжди пам’ятайте: попередити харчові отруєння значно легше, ніж їх лікувати!
Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!
Вінницьке районне управління
ГУ Держпродспоживслужби
у Вінницькій області