Фото без опису

Вживання якісної води для пиття є однією з найважливіших запорук збереження  здоров’я людини  і її довголіття. Але потрібно пам’ятати, що вода  може  бути  одним  із  факторів  передачі  небезпечних  інфекційних захворювань, в  першу  чергу кишкових, а  також  хвороб,  спільних  для людей  і  тварин,  які  передаються  мишевидними гризунами – туляремії, лептоспірозу та інших.

Найбільш поширеним джерелом питного водопостачання є підземні грунтові води, які потрапляють до населення найчастіше через шахтні колодязі.

Інфікування  грунтової води може відбутися як у грунтовому потоці, так і  в шахтних  колодязях  при  потраплянні  до  них  виділень  хворих і бактеріоносіїв  різними  шляхами, а саме:  при  просочуванні  в  грунтову воду господарсько-фекальних стічних  вод, побутових вод, при потраплянні в колодязі трупів гризунів.

Вода в колодязях, що використовується для господарсько-питних потреб повинна бути чистою та безпечною для вживання, для цього необхідно утримувати колодязь в належному санітарному стані, своєчасно проводити ремонт, очищення та дезінфекцію.

При замуленні криниць та підтопленнях прибудинкової території проводять дезінфекцію води в криницях за епідемічними показами. Розпочинають з дезінфекції підводної частини колодязя.

Колодязь повністю звільняють від води за допомогою насоса або відер. Перед тим, як спуститись у колодязь необхідно з’ясувати наявність  у ньому вмісту вуглекислого газу.  Для цього на дно колодязя опускають запалену свічку у відрі. Якщо вона гасне, то спускатись у колодязь небезпечно.

Колодязь очищають від сторонніх предметів та намулу.

Стінки зрубу очищують від обростання, за потреби ремонтують. Відразу після чистки, не чекаючи наповнення колодязя водою, потрібно провести дезінфекцію його стінок і дна 2% розчином хлорного вапна. Його готують з розрахунком 20 г засобу на літр води, добре перемішують і наносять на стінки пензлем чи обприскують з гідропульта.

Завершивши дезінфекцію зрубу, необхідно почекати, доки наповниться колодязь водою.
Коли колодязь наповниться водою, потрібно провести хлорування більш концентрованим розчином. Готують його зазделегідь з розрахунку 200 г порошку на літр води, дають настоятися під кришкою протягом 24 години, а потім акуратно зливають верхній шар дезінфікуючого розчину (без осаду). Освітлений дезрозчин виливають у колодязь, а воду в ньому ретельно розмішують, кілька разів дістаючи її відром і виливаючи назад. Шахту накривають кришкою і залишають на 12-24 години. На наступний день процедуру повторюють знову. На третій день потрібно знову повністю відкачати з шахти всю воду і обполоснути стінки колодязя чистою водою. Після того, як колодязь знову наповниться, ним можна користуватися, але в перші два тижні воду для пиття бажано кип'ятити.

Проведення санації шахтних колодязів допускається як спеціалізованими організаціями, так і самостійно власниками колодязів при дотриманні техніки безпеки та застосуванні засобів індивідуального захисту.

З метою дезінфекції застосовуються дозволені Міністерством охорони здоров’я України деззасоби, які внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів, що випускаються у вигляді таблеток, розчинних у воді, наприклад серед них добре відомі: «Акватабс-8,68», «Жавель-клейд», «Брілліантовий міг», «Жавілар Плюс», а також хлорне вапно, гіпохлорит кальцію або хлоровмісні патрони.

Після проведення санації (чистки, ремонту зрубу, дезінфекції надводної та підводної частини) колодязя бажано провести лабораторний контроль якості питної води на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники, як це регламентують додатки № 1, № 2 до Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10).

Вінницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області