Турбівська селищна громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як запобігти захворюванню на сальмонельоз?

Дата: 02.08.2024 15:26
Кількість переглядів: 145

Фото без опису

Щорічно в Україні реєструються спалахи сальмонельозу. Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання тварин, птахів та людей, збудником якого є патогенні мікроорганізми – сальмонели. Відомо більше 2200 типів сальмонел, із яких близько 100 – патогенні для людини.

Сальмонельоз – це зооноз з фекально-оральним механізмом передачі. Зараження відбувається аліментарним шляхом у 90-96% випадків, а також водним та побутовим шляхами. Механічно переносити сальмонели на кінчиках лапок здатні мухи, таргани. Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, вівці, коні, качки, гуси, кури), гризуни, а також людина. Найбільшу небезпеку становлять хворі з легкими і стертими формами хвороби, а також бактеріоносії, які працюють у сфері громадського харчування, дитячих дошкільних і лікувальних закладах, пологових будинках.

Інкубаційний період сальмонельозу може тривати від 2-6 годин до 2-3 днів. Захворювання починається гостро з підвищення температури тіла і наростання ознак інтоксикації (головний біль, ломота в м’язах, слабкість). Потім у животі виникає біль спастичного характеру з переважною локалізацією у верхніх відділах живота і пупкової області, нудота та часта блювота. Незабаром приєднується діарея, калові маси досить швидко набувають водянистого, пінистого характеру, смердючі, іноді відзначається їх зеленуватий відтінок.  Після перенесеного сальмонельозу, незалежно від його форми, деякі хворі продовжують виділяти збудника (бактеріоносійство) до місяця. Якщо бактеріоносійство затягується більше трьох місяців, його визнають хронічним.

Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила:

– обов’язково ретельно мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням;

– при приготуванні страв використовувати окремий розділовий інвентар для сирого мʼяса та риби (дошки та ножі), після використання їх ретельно мити і споліскувати окропом;

–  не їсти недостатньо просмажене чи проварене м’ясо або пити сирі яйця (варити їх необхідно 10 хвилин);

– яйця водоплаваючої птиці (качині, гусині та інші ) вживати тільки для приготування тіста, а також в страви, що підлягають достатній термічній обробці;

– пити тільки кип’ячене молоко;

– не споживати продукти сумнівної якості та з закінченим терміном зберігання;

– продукцію, що швидко псується треба зберігати лише в холодильнику;

– не купувати продукти на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

– споживати страви необхідно одразу після приготування, при повторному вживанні – піддавати їх термічній обробці;

– перед споживанням овочі та ягоди треба обов’язково добре промити питною водою чи ошпарити кип’ятком.

Пам'ятайте, що захворювання легше попередити, ніж лікувати. Захист Вашого здоров'я у власних руках.

Вінницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

у Вінницькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь