Сезон кавунів і динь – будьте пильними!
Літо – гарна пора року: сонячні дні, багато свіжих овочів та фруктів. Однак саме цієї пори відбувається значне зростання захворюваності на харчові отруєння, які вкрай небезпечні для життя та здоров’я людей. Особливе місце, як чинник харчового отруєння, посідають баштанні культури – кавуни та дині. Небезпека криється у перевищенні допустимого рівня вмісту нітратів – солей азотної кислоти, залишкових кількостей пестицидів та агрохімікатів, що можуть несприятливо впливати на здоров’я людини, а особливо дитячого організму.
Існує декілька правил при купівлі бахчевих, дотримання яких вбереже від отруєння цими ягодами:
- у жодному разі не купуйте баштанні на стихійних ринках, адже це можуть бути ті партії, які були недопущені до продажу на ринку через високий вміст нітратів;
- небезпечно купувати кавуни і при дорозі, бо за кілька годин чистий кавун вбирає стільки свинцю, що стає взагалі непридатним для вживання;
- не купуйте розрізані навпіл кавуни - цим самим ви наражаєте себе на бактеріальне отруєння. Якщо кавуни ще й накриті поліетиленовою плівкою, то маєте всі шанси отруїтися нітратами, оскільки під дією сонця і плівки утворюється паровий ефект, внаслідок якого рівень нітратів різко підвищується;
- не слід купувати бахчеві з пошкодженою шкіркою або вм’ятинами. Бактерії швидко розмножуються на солодкій поверхні пошкодженого плоду і при вживанні в їжу такого кавуна чи дині можливе виникнення шлунково-кишкових розладів.
Важливо пам’ятати, що будь-які овочі, фрукти, ягоди доцільно купувати по сезону, коли вони дозрівають і будуть корисними, а ризик отруїтися набагато меншим. Для динь і кавунів - це серпень-вересень.
Щоб придбати якісну і безпечну продукцію, рекомендуємо покупцям цікавитися результатами лабораторних досліджень щодо вмісту в баштанних культурах нітратів, залишків пестицидів.
Вінницьке районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
у Вінницькій області