Турбівська селищна громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Профілактика захворювань, пов’язаних із вживанням питної води

Дата: 11.03.2024 09:16
Кількість переглядів: 54

Фото без опису

     Життя та здоров’я людини тісно пов’язані з навколишнім середовищем, де одним із найважливіших компонентів є вода. Через можливі перебої із забезпеченням населення питною водою з водогонів, можливе використання для господарсько-питних потреб води з джерел нецентралізованого водопостачання (колодязі, каптажі, свердловини на території приватних домоволодінь). Невідповідність питної води фізико-хімічним вимогам є основною причиною такої  хвороби,  як водно-нітратна метгемоглобінемія.

    Нітратне забруднення ґрунтових вод, які використовуються для децентралізованого водопостачання, зростає через ненормоване використання в сільському господарстві  мінеральних та органічних добрив. Спричинити підвищений рівень небезпечних сполук також може невдале розташування компостних ям, дворових вбиралень, гноєсховищ, майданчиків підземної фільтрації, складів мінеральних та органічних добрив.

    Водно-нітратна метгемоглобінемія розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю й пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобіну у крові та втратою здатності еритроцитів крові переносити кисень до органів та тканин. У цьому  випадку  в  організмі  розвивається кисневе голодування, яке в свою чергу призводить до порушень у роботі печінки, нирок, серцево-судинної та нервової системи.

    Особливу небезпеку становить вода, забруднена нітратами, для дітей перших трьох років життя, яке пов’язано насамперед із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. Фактором передачі вищезазначеного захворювання може бути овочевий сік, молочна суміш, які готуються на воді, забрудненій нітратами.

    Симптоми хвороби в дітей проявляються у вигляді посиніння ділянок навколо рота, рук,   стопах, тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей можливе блювання, діарея, різкі болі в животі, сонливість, головний біль та інше.

    Забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах - чиста, прозора, без запаху та видимих домішок, звичайна на смак. Тому, щоб попередити негативний вплив нітратів на здоров’я та запобігти виникненню отруєнь і захворювань, пов’язаних з водно-нітратною метгемоглобінемією, необхідно:

  • не вживати питну воду із колодязів і свердловин, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники;
  • дотримуватися гігієнічних вимог під час облаштування та експлуатації колодязів (ізолювання стін, облаштування навколо колодязів глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо);
  • відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту й дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією (після чого воду необхідно знову відкачати та користуватися колодязем уже після наступного заповнення);
  • територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;
  • пам’ятайте, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 39-86%.

    Відповідно до вимог ДСанПіНу 2.2.4-171-10  «Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною», Закону України  «Про питну воду та питне водопостачання», відповідальність за якість води та стан джерел централізованого й децентралізованого водопостачання в населених пунктах покладено на органи місцевого самоврядування та на власників колодязів.

   Перевірити воду із колодязя чи джерела можна в будь-якій хімічній лабораторії, яка атестована на визначення хімічних показників, у тому числі на визначення рівня нітратів у питній воді.

Вінницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь