Турбівська селищна громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як не захворіти на сальмонельоз

Дата: 16.01.2024 11:27
Кількість переглядів: 80

Фото без опису

Сальмонельоз – це гостре кишкове інфекційне захворювання, збудником якого є бактерії роду Salmonella, що вражають переважно травну систему людини.

Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, гуси, кури) та людина. Інфікування продуктів харчування відбувається при контакті сирих та готових продуктів, під час їх зберігання та транспортування, при використанні спільного кухонного приладдя.

Перебіг захворювання залежить насамперед від імунологічного статусу людини – стану її імунітету, найбільше схильні до інфекції та ускладнень діти до трьох років. Також, значну роль відіграє стан кишкової флори, яка захищає від зростання патогенних бактерій, за наявності дисбактеріозу шанси заразитися сальмонелою збільшуються. Інкубаційний період сальмонельозу може тривати від декількох годин до двох днів.

Зявляються нудота та блювота, пронос, спазматичні болі у животі та підвищення температури до 39°С.

Сальмонельоз є одним із видів харчового отруєння і самостійно його діагностувати майже неможливо. Тому при появі будь-яких симптомів отруєння необхідно якомога швидше звернутися до лікаря. Будь-яка профілактика краща за лікування, тому для запобігання захворюванню на сальмонельоз пропонуємо дотримуватись таких правил:

  • ретельно мити руки з милом, дотримуватись правил особистої гігієни;
  • сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник і зберігати їх окремо від готових страв;
  • яйця перед приготуванням слід ретельно вимити;
  • страви з сирих яєць краще вжити одразу після приготування;
  • розморожувати м’ясо і рибу слід у холодильнику;
  • при приготуванні страв із м’яса або риби, не торкайтеся до інших продуктів;
  • страви з м’яса і птиці необхідно вживати тільки після термічної обробки;
  • страви, до яких додають молоко або яєчний жовток, необхідно додатково проварити;
  • для сирих продуктів використовувати окремий посуд та приладдя, який після використання обдавати окропом;
  • для м’яса і риби краще виділити окремий ніж і окрему кухонну дошку, або хоча б обдати кухонний інвентар окропом після обробки зазначених продуктів;
  • дотримуватись на кухні чистоти, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів і гризунів;
  • не допускати змішування свіжо приготовленої страви із її залишками попереднього дня;
  • не купувати продукти харчування в місцях стихійної торгівлі;
  • під час поїздок не споживати продукти, що швидко псуються: салати зі сметаною або майонезом, кондитерські вироби з кремом, м’ясні та рибні вироби домашнього приготування;
  • вживати лише безпечну воду (бутильовану або охолоджену кип’ячену воду).

Профілактика сальмонельозу здається простою та очевидною, але свідомий та відповідальний підхід до заходів профілактики інфекційних захворювань допоможе запобігти неприємностям та зберегти здоров’я.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь