Турбівська селищна громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як уникнути захворювань та отруєнь від недоброякісної питної води

Дата: 08.12.2023 13:34
Кількість переглядів: 98

Фото без опису

Життя та здоров’я людини тісно пов’язані з навколишнім середовищем, де одним ізнайважливіших компонентів є вода.

Невідповідність питної води мікробіологічним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на такі інфекційні захворювання як: вірусний гепатит A,  дизентерія,  ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо.   
Вживання  води нестандартної за санітарно-хімічними показниками згубно впливає  на роботу серцево-судинної, нервової та імунної систем, опорно-рухового апарату, сприяє розвитку сечокам’яної та жовчнокам’яної хвороб, флюорозу, водно-нітратної метгемоглобінемії.

Особливу небезпеку для здоров’я людини несе вживання води з підвищеним вмістом нітратів.  Джерелом такої забрудненої води є, в основному, громадські та індивідуальні шахтні колодязі. Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята, віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм³. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей пов’язаний насамперед із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. Гостре нітратне отруєння в немовлят у 7-8% випадків закінчується летально. Чутливі до нітратів також люди похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем. Водно-нітратна метгемоглобінемія спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає в кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю.

Забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах  чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна на смак. Кип’ятіння та хлорування забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність! Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних потреб: мити посуд, прати білизну, проводити прибирання у приміщеннях.
Для запобігання захворюванням та отруєнням, пов’язаним з вживанням недоброякісної питної води,  необхідно:

  • усім власникам проводити систематичний контроль за безпекою та якістю питної води централізованих та децентралізованих джерел водопостачання;
  • не вживати питну воду з колодязів і свердловин, вміст нітратів в яких перевищує нормативні показники, для приготування їжі та питних потреб дітей до 3-х років бажано використовувати бутильовану  воду;
  • дотримуватися гігієнічних вимог під час облаштування та експлуатації колодязів (ізолювання стін, облаштування навколо колодязів глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо);
  • відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту й дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією (після чого воду необхідно знову відкачати та користуватися колодязем уже після наступного заповнення);
  • територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;
  • при перших ознаках отруєння негайно звертайтеся за медичною допомогою.

Відповідно до вимог  ДСанПіНу 2.2.4-171-10   «Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною», Закону України  «Про питну воду та питне водопостачання» відповідальність за якість води та стан джерел централізованого й децентралізованого водопостачання в населених пунктах покладено на органи місцевого самоврядування та на власників колодязів.

Громадяни, які використовують воду для питних потреб з індивідуальних колодязів чи свердловин, можуть за власним бажанням для проведення досліджень звернутися до будь-якої акредитованої лабораторії.

Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь