Як уникнути захворювань та отруєнь від недоброякісної питної води
Життя та здоров’я людини тісно пов’язані з навколишнім середовищем, де одним ізнайважливіших компонентів є вода.
Невідповідність питної води мікробіологічним вимогам є основною причиною підвищення захворюваності серед населення на такі інфекційні захворювання як: вірусний гепатит A, дизентерія, ротавірусні інфекції, лептоспіроз тощо.
Вживання води нестандартної за санітарно-хімічними показниками згубно впливає на роботу серцево-судинної, нервової та імунної систем, опорно-рухового апарату, сприяє розвитку сечокам’яної та жовчнокам’яної хвороб, флюорозу, водно-нітратної метгемоглобінемії.
Особливу небезпеку для здоров’я людини несе вживання води з підвищеним вмістом нітратів. Джерелом такої забрудненої води є, в основному, громадські та індивідуальні шахтні колодязі. Групи підвищеного ризику становлять діти до 3-х років, а особливо немовлята, віком до 1 року, яких вигодовують сумішами, приготовленими на воді з концентрацією нітратів понад 50 мг/дм³. Ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей пов’язаний насамперед із недосконалістю ферментних систем організму, біохімічних процесів, що відбуваються в ньому. Гостре нітратне отруєння в немовлят у 7-8% випадків закінчується летально. Чутливі до нітратів також люди похилого віку, хворі на анемію, люди із захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем. Водно-нітратна метгемоглобінемія спричинена токсичною дією нітратів, яка полягає в кисневому голодуванні тканин (гіпоксії), що розвивається внаслідок порушення транспортування кисню кров’ю.
Забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна на смак. Кип’ятіння та хлорування забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність! Забруднену нітратами воду можна використовувати для технічних потреб: мити посуд, прати білизну, проводити прибирання у приміщеннях.
Для запобігання захворюванням та отруєнням, пов’язаним з вживанням недоброякісної питної води, необхідно:
- усім власникам проводити систематичний контроль за безпекою та якістю питної води централізованих та децентралізованих джерел водопостачання;
- не вживати питну воду з колодязів і свердловин, вміст нітратів в яких перевищує нормативні показники, для приготування їжі та питних потреб дітей до 3-х років бажано використовувати бутильовану воду;
- дотримуватися гігієнічних вимог під час облаштування та експлуатації колодязів (ізолювання стін, облаштування навколо колодязів глиняного замка, огородження, навісу, кришки, загального відра тощо);
- відповідно до санітарних вимог, колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту й дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією (після чого воду необхідно знову відкачати та користуватися колодязем уже після наступного заповнення);
- територію поблизу колодязя (свердловини) утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку;
- при перших ознаках отруєння негайно звертайтеся за медичною допомогою.
Відповідно до вимог ДСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до питної води, призначеної для споживання людиною», Закону України «Про питну воду та питне водопостачання» відповідальність за якість води та стан джерел централізованого й децентралізованого водопостачання в населених пунктах покладено на органи місцевого самоврядування та на власників колодязів.
Громадяни, які використовують воду для питних потреб з індивідуальних колодязів чи свердловин, можуть за власним бажанням для проведення досліджень звернутися до будь-якої акредитованої лабораторії.
Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області