Основні правила профілактики кишкових інфекцій у побуті
Виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь найчастіше відмічається в літній період року, але захворіти дуже легко в будь-який період року.
Найпоширенішими кишковими інфекціями є дизентерія, сальмонельоз, харчові токсикоінфекції, ротавірусні та ентеровірусні інфекції. До мікроорганізмів, токсини яких викликають розвиток харчових токсикоінфекцій, в т.ч. відносяться золотистий стафілокок, сальмонели та інші ентеробактерії.
Більшість із вказаних мікроорганізмів широко поширені в природі і живуть в кишківниках людей і тварин, тому потрапити в продукти харчування потенційно небезпечним бактеріям не складає труднощів, наприклад, якщо людина, що готує страви, забуває про гігієнічні і санітарні правила. Крім того, певну роль в забрудненні їжі мікроорганізмами і їх активному розвитку грає неправильне зберігання продуктів.
Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти,кондитерські вироби, які готуються “із запасом”, що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.
Тому не зайвим буде ще раз нагадати про профілактичні заходи, завдяки яким можна уникнути харчового отруєння та які є досить простими й потребують тільки регулярності та відповідального ставлення до власного здоров’я:
– не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції;
– не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості та з простроченими термінами споживання;
– не вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини;
– приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їх повторного споживання вонимають піддаватись вторинній термічній обробці;
– зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин;
– не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
– перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помити питною водою;
– для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;
– перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди мити руки з милом, обов’язково мити руки після відвідування туалетів;
– при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
– у випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.
Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути небезпечних захворювань і зберегти Ваше здоров’я та здоров’я Ваших близьких!
Вінницьке районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області