Фото без опису

В останні роки серед населення області щорічно реєструється в середньому 15-20 випадків отруєнь дикорослими грибами. При цьому прослідковується чітко виражена сезонність повязана з масовим збором грибів. Станом на 25.09.2023 вже зареєстровані три випадки отруєнь грибами в Могилів-Подільському районі.

Реалізація дикорослих грибів на ринку повинна відповідати вимогам «Ветеринарно-санітарних правил для ринків», затверджених наказом головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 04.06.1996 №23, а саме:

  • пункт 5.1. До продажу на ринку допускається лише доброякісна продукція тваринного і рослинного походження, яка в установленому порядку пройшла контроль в лабораторії ветеринарно-санітарної   експертизи згідно з Положенням  про лабораторію   ветеринарно-санітарної   експертизи на ринках, затвердженим  Головним державним інспектором ветеринарної медицини України 9 березня 1993 року.
  • пункт 5.9. Продаж   овочів,   зелені,  свіжих   грибів, фруктів проводиться  з  столів,  машин,  ящиків,   корзин,   мішків,   які розміщуються  на  підставках,  настилах або піддонах.  Торгівля із землі чи підлоги забороняється.
  • пункт  5.13.Для  продажу  сухих   грибів   відводяться   спеціально обладнані місця з вішалами;
  • пункт 5.15. На ринку забороняється реалізовувати:
    кондитерські  і кулінарні вироби,  напівфабрикати з  м'яса, риби  (фарш,  котлети,  кров'яні  та  домашні   ковбаси,   зельци, холодець,   інші)  домашнього  виготовлення,  а  також  грибні  та плодоовочеві консерви, виготовлені в домашніх умовах.
  • пункт 5.16. Після проведення ветеринарно-санітарної експертизи  видається етикетка на право продажу продукції.

Вінницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області