Як зібрати поживний та корисний для здоров'я ланч-бокс?
Дата: 03.10.2023 15:51
Кількість переглядів: 208
Багато українських школярів в умовно безпечніших містах вперше за кілька років повернулися за парти, де попри війну триває впровадження реформи шкільного харчування. Це дуже важливі зміни, тож закликаємо батьків звертати увагу на те, чим годують дітей у шкільних їдальнях та що пропонують у буфетах.
Також, часто діти беруть із собою перекуси до школи і щоб ланч-бокс був корисним для здоров'я, батькам варто враховувати наступні поради:
- Залучайте дітей до підготовки та вибору того, що є в їхньому ланч-боксі. Вони з більшою ймовірністю з'їдять страви, які допомагали складати.
- Беріть за основу шкільних перекусів продукти, які надовго дають відчуття ситості. До таких належать продукти з високим вмістом білка (хліб, зернові батончики, горіхи, твердий сир тощо).
- Готуйте канапки та сендвічі з цільнозернового хліба. Варто привчати дитину до нього поступово, спочатку спробуйте приготувати бутерброд з однієї скибочки білого чи чорного хліба та однієї скибочки цільнозернового.
- Не використовуйте у бутербродах майонез, крем-сир та інші магазинні намазки.
- Обирайте начинку для канапки з помірним вмістом жиру. Це може бути нежирне м'ясо (курка або індичка), риба (тунець або лосось), твердий сир з низьким вмістом жиру.
- Завжди додавайте до бутербродів зелений салат та овочі. Обирайте помідори черрі або палички з моркви, огірка, селери та перцю. В окреме відділення ланч-боксу покладіть нежирний хумус чи інший соус, адже з ним дітям буде смачніше їсти овочі.
- Завжди кладіть шматочки фруктів та ягоди, які дитині легко з'їсти за один раз. Банан, порізане яблуко чи груша, помита лохина, шматочки мандарину чи апельсину, скибочки дині. Полийте фрукти лимонним соком, щоб вони не темніли. У зимовий період можна давати консервовані фрукти без додавання цукру.
- Замість фруктових чи шоколадних батончиків кладіть у ланч-бокс корисні сухофрукти (родзинки та курагу). Замініть тістечка на шоколад, цільнозернові батончики та печиво.
- Обирайте йогурти з низьким вмістом жиру та цукру. Краще зупинитися на білому йогурті, до якого можна додати власні фрукти чи ягоди.
- Якщо сир містить багато жиру та солі, то покладіть його меншу скибочку. Намагайтеся надавати перевагу нежирним і помірно солоним сортам сиру.
Вінницьке районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області