Профілактика отруєння грибами
Україна належить до країн, де вживання грибів є традиційним. Мало знайдеться таких людей, які не люблять ласувати грибами. Для багатьох збирання грибів – це захопливе полювання, яке іноді називають «тихим». Водночас ця традиція має підвищений ризик, тому що внаслідок урбанізації значна частина населення втратила навички збирання грибів.
Щоб уникнути отруєнь грибами необхідно знати та дотримуватись таких профілактичних заходів:
- Якщо сумніваєтеся в тому, що гриб їстівний, краще взагалі не рвіть його. Незнайомі гриби категорично не можна збирати і купувати. Одна єдина бліда поганка, що попалася разом з іншими ста грибами, може отруїти на смерть.
- Ніколи не збирайте червиві і перезрілі гриби, вони вже містять отруйні речовини. Цілком реально з’ївши їх, можна отримати харчове отруєння.
- Не збирайте гриби поблизу шосейних доріг, промислових підприємств та залізничних шляхів. Також не варто брати гриби, що ростуть на полях і місцях, де для обробки ґрунту застосовувалися отрутохімікати. Гриби, як губка, вбирають все забруднення з повітря і ґрунту.
- Не пробуйте сирі гриби на смак, так дуже просто можна отруїтися.
- Обробіть зібрані гриби не пізніше 4 годин після збору. Гриби дуже швидко псуються і можуть бути причиною отруєння. Також не варто їсти мариновані гриби, що зберігалися більше півроку.
- Не збирайте гриби в оцинковані відра, там вони швидко окислюються. За грибами треба ходити з кошиком з лози або тарою з пластмаси. Не можна збирати гриби і в целофанові пакети, там вони дуже швидко псуються через нестачу повітря.
- Не збирайте гриби в жарку погоду і відразу після неї. Висока температура повітря сприяє збільшенню отруйних властивостей грибів і провокує їх швидке старіння.
Гриби протипоказані при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, печінки та при цукровому діабеті. Не давайте страв з грибів дітям до 12 років, не варто вживати гриби вагітним і матерям, що годують дітей груддю.
Найкраща профілактика отруєння грибами – відмовитись від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі і споживати штучно вирощені печериці та гливи, які продаються у магазинах.
БУДЬТЕ СВІДОМІ, БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ’Я ТА ЖИТТЯ РІДНИХ І БЛИЗЬКИХ ВАМ ЛЮДЕЙ!
Вінницьке районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
у Вінницькій області