Турбівська селищна громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Страхові виплати у зв’язку з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням

Дата: 14.06.2023 08:33
Кількість переглядів: 88

Фото без опису

Усі працівники, які працюють на умовах трудового договору, цивільно-правового договору, на інших підставах передбачених законом, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та господарювання, а також здобувачі професійно-технічної, вищої, післядипломної освіти, залучені до будь-яких робіт під час, перед, або після занять, під час занять, коли вони набувають професійних навичок, у період проходження виробничої практики, виконання робіт на підприємствах підлягають страхуванню від нещасного випадку.

Усі, вищевказані особи, у разі настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, мають право на страхові виплати та соціальні послуги, які з 01 січня 2023 року здійснює Пенсійний фонд України (далі — Фонд). Підставою для оплати потерпілому витрат на проведення професійної реабілітації, оплати соціальних послуг, а також для здійснення страхових виплат є акт розслідування нещасного випадку чи акт розслідування професійного захворювання.

Страховими виплатами є грошові суми, які Фонд виплачує застрахованим  особам, чи особам, які мають на це право.

Страхові виплати складаються із:

- щомісячної страхової виплати втраченої заробітної плати залежно від ступеня втрати потерпілим професійної працездатності;

- страхової виплати у встановлених випадках одноразової допомоги потерпілому (членам його сім’ї та особам, які перебували на утриманні померлого);

- страхової виплати дитині, яка народилась з інвалідністю внаслідок травмування на виробництві або професійного захворювання її матері під час вагітності;

- страхових витрат на професійну реабілітацію та соціальну допомогу;

- допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання. Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в розмірі 100% середньої заробітної плати. При цьому перші 17 днів, за рахунок роботодавця.

За потерпілим, тимчасово переведеним на легшу, нижчеоплачувану роботу, зберігається його середньомісячна заробітна плата на строк, визначений ЛКК, або до встановлення стійкого обмеження життєдіяльності. Необхідність переведення потерпілого на іншу роботу, її характер і тривалість визначається ЛКК або МСЕК. Якщо у встановлений ЛКК або МСЕК строк роботодавець не забезпечує потерпілого відповідною роботою, Фонд здійснює потерпілому страхову виплату в розмірі його середньомісячної заробітної плати.

Потерпілому, який проходить професійне  навчання або перекваліфікацію (якщо з часу встановлення ступеня втрати професійної працездатності минуло не більше одного року), Фонд здійснює щомісячні страхові виплати, в розмірі середньомісячної заробітної плати протягом строку, визначеного для професійного навчання чи перекваліфікації.

Сума щомісячної страхової виплати встановлюється відповідно до ступеня втрати професійної працездатності та середньомісячної заробітної плати, яку потерпілий мав до ушкодження здоров’я. Максимальний розмір щомісячної страхової виплати не може перевищувати чотири мінімальні заробітні плати.

У разі стійкої втрати професійної працездатності, встановленої МСЕК, Фонд здійснює потерпілому одноразову страхову виплату, розмір якої визначається відповідно до ступеня втрати професійної працездатності, виходячи з розрахунку семи мінімальних заробітних плат, встановлених законом на день настання права потерпілого на страхову виплату.

Потерпілі мають право на лікування та реабілітацію у сфері охорони здоров’я в закладах охорони здоров’я, що проводяться відповідно до вимог законів України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" та "Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я".

   Потерпілі мають право на забезпечення протезуванням, ортезуванням, допоміжними засобами реабілітації, медичними виробами, що надаються відповідно до вимог законів України "Про реабілітацію у сфері охорони здоров’я" та "Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні". Фінансування таких заходів здійснюється з програм державного бюджету відповідно до законодавства.

У разі смерті потерпілого внаслідок нещасного випадку на виробництві його сім’ї виплачується:

- одноразова допомога його сім’ї у сумі, що дорівнює сорока розмірам мінімальної заробітної плати, встановленої законом на день настання права на страхову виплату;

- одноразова страхова виплата кожній особі, яка мала право право на одержання утримання від потерпілого, а також його дитині, яка народилась протягом не більше як десятимісячного строку після смерті потерпілого, у сумі що дорівнює восьми розмірам мінімальної заробітної плати, встановленої законом на день настання права на страхову виплату.

У разі смерті потерпілого, суми страхових виплат особам, які мають на це право, визначаються із середньомісячної заробітної плати потерпілого, за вирахуванням частки, що припадала на потерпілого та працездатних осіб, які перебували на його утриманні, але не мали права на страхові виплати.

 

                                                        Головний спеціаліст Відділу профілактики

                                                        та розслідування нещасних випадків Головного

                                                        управління ПФУ у Вінницькій області

                                                        Сотніков Р. І.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь