Держпродспоживслужба ЗАСТЕРІГАЄ!
Підрив росією Каховської ГЕС та розлив води по території України привів до екологічної катастрофи. Наслідки цієї трагедії вже стали очевидними: десятки тисяч рибин загинули та залишилися на обмілілих водоймах. Ситуація загрожує повторитися і в інших постраждалих регіонах України. Це небезпечно не лише для екологічного балансу, але й для здоров’я людей.
Нагадуємо, що мертва риба або та, що вмирає, не може бути зібрана для подальшого зберігання, готування чи споживання. Не існує жодного способу приготування, що може зробити таку рибу безпечною для вживання, включаючи сушіння, в’ялення, смаження чи варіння. Ця риба може містити збудники інфекційних хвороб, паразитів та небезпечні хімічні речовини. Тому дуже важливо уникати її споживання!
Однією з найбільших загроз, які виникають внаслідок споживання пошкодженої риби, є ризик отруєння ботулізмом.
Ботулізм – хвороба, що виникає в результаті отруєння токсинами бактерій ботулізму і характеризується важким ураженням центральної і вегетативної нервової системи.
Збудник Clostridium botulinum постійно існує в ґрунті, він утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів.
Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає всього лише 0,3 мкг.
Хвора людина небезпечна для навколишніх через виділення у зовнішнє середовище бактерії з фекаліями, блювотними масами. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, «осідаючи» у різних відділах нервової системи.
Зараження дорослої людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт.
Джерелом інфекції являються інфіковані продукти, які відрізнити за зовнішнім виглядом, запахом, смаком від якісних неможливо.
У зоні ризику – в’ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м’ясні та рибні консерви і домашня ковбаса. В Україні випадки ботулізму спричинені, в основному, споживанням в’яленої риби.
Найчастіше збудник ботулізму в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає у м’ясо. Тому найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені інфекцією.
ОСНОВНИМИ СИМПТОМИ БОТУЛІЗМУ Є:
- нудота;
- блювота;
- характерний біль у животі;
- рідке випорожнення без патологічних домішок;
- порушення зору (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів);
- спрага, сухість слизових оболонок;
- розлад ковтання;
- може змінитися тембр голосу;
- сильний головний біль;
- запаморочення;
- безсоння;
- загальна слабкість;
- підвищення температури тіла;
- відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці.
Усі хворі на ботулізм, незалежно від клінічної форми захворювання, підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків — введення ботулінічного антитоксину.
Якщо ви помітили перші ознаки харчового отруєння, терміново зверніться за медичною допомогою до лікарів.
Застерігаємо споживачів: уникайте купівлі риби в місцях стихійної торгівлі. В таких місцях немає гарантії щодо якості та походження риби, і вона може бути небезпечною для споживання. Краще перевіряйте інформацію щодо походження даного виду продукції під час купівлі риби на ринках, об’єктах роздрібної та оптової торгівлі.
Вінницьке районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
у Вінницькій області