Водно-нітратна метгемоглобінемія - небезпека для немовлят!
Життя та здоров'я людини тісно пов'язані з навколишнім середовищем, одним із найважливіших компонентів якого є вода.
В останні роки в Україні все частіше реєструються смертельні випадки дітей раннього віку від водно-нітратної метгемоглобінемії, або так званого «блакитного синдрому немовлят» – захворювання, що виникає в наслідок вживання води з перевищенням вмісту нітратів.
Водно-нітратна метгемоглобінемія діагностується найчастіше у дітей раннього віку при штучному вигодовуванні дитячими сумішами, приготовленими на воді з високим вмістом нітратів.
Симптоми хвороби у немовлят проявляються у вигляді синюшності носо-губного трикутника, мочок вух, кінчиків пальців рук та ніг, задишки, тахікардії, запаморочення, судом. В дітей, які вражені цією хворобою, може бути блювота та пронос. У екстремальних випадках відзначається слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у дітей в 7-8 % випадків закінчується смертю. Найчастіше випадки метгемоглобінемії трапляються в сільських регіонах, де використовується вода з колодязів.
У дітей перших місяців життя отруєння нітратами можливе також через овочевий сік, молочні суміші, що готуються на воді, забрудненій нітратами.
Кип’ятіння забрудненої нітратами води збільшує її токсичність!
Тому даємо деякі поради, як уберегтися від цієї недуги:
Не використовувати питну воду із колодязів, в яких вміст нітратів перевищує нормативні показники для приготування сумішей в дитячому харчуванні, бажано використовувати бутильовану воду для приготування дитячих страв.
Обережно застосовувати в сільському господарстві та приватному секторі мінеральні та органічні добрива. Не організовувати зберігання гною, вбиралень, вигрібних ям у радіусі 50 м від колодязів та каптажів.
Категорично забороняється давати дітям салати зі свіжих овочів, які простояли за кімнатної температури 6-8 годин, оскільки в таких стравах також прискорюється процес перетворення нітратів в нітрити.
Дотримуватись гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювати стінки колодязів, облаштовувати глиняний замок, облаштовувати навіси, кришку). Відповідно до санітарних вимог колодязі не менше 1 разу на рік необхідно чистити, а саме: відкачувати воду, чистити стінки металевими щітками від нальоту та дно від осаду, зайвих речей, які могли потрапити випадково до криниці, з подальшою дезінфекцією. Після чого воду необхідно знову відкачати та користуватися колодязем уже після наступного заповнення.
Забруднену нітратами воду можна використовувати тільки з технічною метою: прання білизни, миття посуду, прибирання та інше.
Вінницьке районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
у Вінницькій області