Турбівська селищна громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

28 квітня - День охорони праці

Дата: 28.04.2023 13:35
Кількість переглядів: 105

Фото без опису

28 квітня — День охорони праці.

Щорічно, починаючи з 28 квітня 2006 року  в Україні відповідно до Указу Президента України № 685/2006 від 18.08.2006 року відзначається День охорони праці, який збігається з Всесвітнім днем охорони праці.
Міжнародна організація праці (далі - МОП) оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблем, а також до того яким чином створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці. Вперше цей день відзначився у 2003 році. Але ідея започаткувати такий особливий день виникла після того, як у 1989 році американські та канадські працівники та Профспілки провели День вшанування працівників, які загинули на роботі.
Щороку МОП визначає тему (девіз) Всесвітнього дня охорони праці. З урахуванням цієї теми на підприємствах розробляють та проводять заходи з нагоди Дня охорони праці. Проводять такі заходи і в Україні, яка активно підтримує ініціативи МОП.  В цьому році День охорони праці проходить під девізом “Безпечне та здорове середовище — основний принцип та право на роботі”.
Масштаб та кількість заходів присвячених  до Дня охорони праці, залежить від розмірів підприємств і кількості працівників. На великих підприємствах можна проводити Тиждень охорони праці.
Керівник підприємства має видати наказ про проведення заходів і затвердити відповідний план. У наказі вказуються цілі, підготовчі заходи, тематика, строки та відповідальні особи. План потрібний для того, щоб усі працівники орієнтувались де, коли та які заходи будуть проводититсь.
Проблемні  питання та круглі столи варто проводити не лише з керівниками структурних підрозділів, а й безпосередньо з працівниками, тому що саме працівник може розповісти про ті проблеми, які є на його робочому місці, структурному підрозділі, виробництві. І знаючи про такі проблеми з перших вуст, роботодавець  має змогу розробити профілактичні заходи з метою усунення шкідливих виробничих факторів та відповідного захисту працівників від їх впливу.
Активну участь у заходах, присвячених Дню охорони праці, повинні також брати представники професійних спілок, а у разі їх відсутності уповноважені найманими працівниками особи з питань охорони  праці.  Адже, згідно чинного законодавства професійним спілкам надано право на здійснення  громадського контролю за додержанням законодавства про охорону праці, створенням безпечних та нешкідливих умов праці.
Важливо розмістити на інформаційних стендах — пам’ятки, плакати, інформаційні довідки, буклети, витяги з нормативно-правових актів з охорони праці, гігієни праці тощо.
Програма цьогорічних заходів до Дня охорони праці має враховувати сучасні реалії та умови воєнного стану.
Підсумки проведених заходів бажано обговорити на нарадах, висвітлити в місцевих ЗМІ, інтернет-ресурсах. Це дасть можливість залучити у майбутньому  більшу кількість учасників таких заходів та більш ефективно вирішувати питання охорони праці.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь