Магазини та ринки все активніше пропонують ранні «вітамінні набори». Як вживати овочі без шкоди для здоров´я?
Чому нітрати шкідливі?
Згідно з нормами ВООЗ, допустима добова норма нітратів для дорослої людини — 5 мг на 1 кг ваги. Нітрати в перевищених кількостях, потрапляючи в їжу з овочами й фруктами, викликають отруєння, захворювання серцево-судинної, нервової й травної систем, а їхнє надмірне вживання може навіть спричинити рак шлунку.
У випадку нестачі вітамінів-антиоксидантів, нітрати в кишківнику стають нітритами, які взаємодіючи з гемоглобіном крові, перетворюють його на метгемоглобін. «Це спричиняє кисневе голодування, проявами якого є сонливість, млявість, задишка, запаморочення, сильний головний бiль, потемнiння в очах, порушення координацiї, зниження артерiального тиску, цианоз, судоми».
Якою є допустима норма нітратів?
Перш, ніж купувати такі продукти, раджу попросити продавця надати експертний висновок, де зазначений вміст нітратів та їхня допустима норма відповідно до сезону вирощування. Залежно від умов вирощування в огірках допустима норма нітратів – 200-400 мг/кг, у листових овочах (салат, кріп, петрушка) – 2000-3000мг/кг, у помідорах – 100-200 мг/кг, в зеленій цибулі – до 400 мг/кг, в ранній капусті – до 800 мг/кг, в редисці – до 1200 мг/кг, в столовому буряку – до 1400мг/кг, у ранній картоплі – до 1500 мг/кг, у ранній моркві – до 600 мг/кг. У перших ягодах – полуниці, черешні та вишні – нітрати не мають перевищувати 60 мг/кг.
Як обирати та готувати?
Під час вибору та приготування ранніх овочів треба дотримуватися наступних правил:
1. Передусім, старайтеся купувати ранні овочі в магазинах: там продукцію перевіряють на вміст шкідливих речовин.
2. Не вибирайте великі плоди, бо це одна з візуальних ознак наявності в ньому стимулюючих речовин.
3. Уся зелень (кріп, шпинат, петрушка) і огірки повинні бути темно-зеленого кольору; обріз коренів зелені повинен бути свіжим, а огірки – твердими і з тонкою шкіркою.
4. Рання капуста безпечніша, коли не дуже тверда, з яскраво-зеленими блискучими листками і свіжим зрізом. Плоди редису мають бути не дуже великі, але тверді і рівномірно забарвлені, без темних і жовтих плям. При виборі болгарського перцю звертайте увагу на чашечку – вона має бути зелена і мати свіжий зріз.
5. Найбільше нітратів – у серцевині чи качані плода. Тому жорсткі ребра капусти, розташовані біля качана, краще не вживати. Обов’язково видаляйте жовту серцевину з червоного помідора.
6. У домашніх умовах можна дещо зменшити шкідливий вміст нітратів. Головне правило – перед вживанням і приготуванням ретельно мийте овочі, видаляйте позеленілі частини (картопля, морква), а також замочіть їх на 15-20 хвилин у холодній воді, злийте воду і замочіть іще раз.
7. В огірках і редисі бажано чистити шкірку, зрізати плодоніжки і хвостики не менш, як сантиметр з обох бокiв. Це ж стосується й ранньої моркви, буряка. Стебла зелені (петрушка, кріп тощо) накопичують більше нітратів, ніж гілочки, тож краще їх не вживати.
8. Овочі, які не піддаєте термообробці – огірки, помідори, капуста, зелень – перед вживанням окропіть лимонним чи гранатовим соком: їхня кислота має властивість знешкоджувати нітрати. Нітросполуки в шлунку перетворюються на небезпечні лише під впливом нітробактерій, а лимонна кислота швидко заблокує їхнє розмноження.
9. При тепловій обробці рівень нітратів знижується на 60-80%, але відвар із ранніх овочів необхідно злити відразу ж після варіння, а вже потім солити овочі.
10. Медики також застерігають: не варто тримати овочі довго навіть у холодильнику, адже при зміні температури і тривалому зберіганні нітрати швидко перетворюються на нітрити.
11. Салати найкраще готувати на один раз і не зберігати розрізані овочі в холодильнику.
За даними всесвітньої організації охорони здоров´я саме вживання овочевої продукції із високим вмістом нітратів являється причиною виникнення більшості харчових отруєнь.
З метою профілактики таких отруєнь серед населення нашого району лабораторіями Іллінецького відділу ДУ «ВОЦКПХ МОЗ України» Вінницького району проводяться лабораторні дослідження овочевої продукції, як від організованих колективів, у тому числі дитячих, так і від населення.
Дотримуйтесь наданих рекомендацій та смакуйте на здоров´я!