Турбівська селищна громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Оплата лікарняних у зв’язку з нещасним випадком або гострим професійним захворюванням на виробництві

Дата: 17.04.2023 11:52
Кількість переглядів: 104

Фото без опису

Оплата лікарняних у зв’язку з нещасним

випадком або гострим професійним захворюванням  на виробництві

 

З 01.01.2023 року набрала чинності оновлена редакція закону № 1105-XIV “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування”. Відповідно до зазначених змін  уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку (далі — уповноважений орган управління) є Пенсійний фонд України.

Одна із функцій   уповноваженого органу управління — здійснення страхових виплат та надання соціальних послуг.

У разі настання нещасного випадку на виробництві або гострого професійного захворювання кожна застрахована особа має право на соціальний захист, що передбачає  виплату допомоги  по тимчасовій непрацездатності.

Допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати, не залежно від страхового стажу. При цьому перші 17 днів тимчасової непрацездатності оплачується  роботодавцем,  за рахунок коштів підприємства, установи, організації, а починаючи з вісімнадцятого дня, оплату здійснює уповноважений орган управління.

Факт нещасного випадку на виробництві або гострого професійного захворювання розслідується в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України (постанова КМУ № 337 від 17.04.2019) відповідно  до Закону України “Про охорону праці”.

Підставою для оплати потерпілому виплат по тимчасовій непрацездатності є акт розслідування нещасного випадку за формою Н-1/П. Перелік обставин, за яких нещасний випадок або гостре професійне захворювання визнаються пов’язаними з виробництвом визначаються Кабінетом Міністрів України.

Лікар, який відкриває електронний листок непрацездатності у зв’язку з нещасним випадком на виробництві, обов’язково повинен ставити в ньому відмітку — зв’язок з професійною діяльністю. Всі електронні листки непрацездатності відкриваються з кодом причини непрацездатності 1 — загальні захворювання та травми не пов’язані з виробництвом. Цей код в подальшому повинен бути змінений на 12 — нещасні випадки на виробництві. У разі відсутності вищезгаданої відмітки, спеціаліст уповноваженого органу управління  не зможе змінити код 1 на 12. 

У разі настання нещасного випадку на підприємстві, установі, організації спеціаліст служби охорони праці повинен повідомити бухгалтерію про те, що заява-розрахунок по оплаті лікарняного подається до уповноваженого органу управління лише після того, як буде завершено розслідування по даному нещасному випадку, і комісією буде складено акт відповідної  форми.

Для подання заяви-розрахунку електронний листок непрацездатності в особистому кабінеті страхувальника повинен мати такий вигляд: статус — готовий до сплати; причина непрацездатності, встановлена  ФСС — тимчасова непрацездатність внаслідок нещасного випадку на виробництві.

Заява-розрахунок подається до уповноваженого органу управління через особистий кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг. Форма заяви-розрахунку з 01.01.2023 не змінилась. Роботодавці, які з певних причин не можуть скористатись електронним кабінетом, мають можливість скласти заяву-розрахунок в паперовій формі та подати її до будь-якого сервісного центру уповноваженого органу управління за місцем реєстрації страхувальника.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь