Як уникнути харчових отруєнь під час Великодніх свят
Наближається пора Великодніх свят та поминальних днів. В період свят люди зазвичай готують та споживають багато різноманітних страв. Нерідко ці страви зберігаються протягом тривалого часу у неналежних умовах, що збільшує ризик псування харчових продуктів і, як наслідок, можливості виникнення харчових отруєнь.
Аби уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій рекомендуємо дотримуватись наступних правил:
• оминайте місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих, офіційних обладнаних продовольчих ринках, де проводиться ветеринарно-санітарна експертиза;
• не закуповуйте заздалегідь харчові продукти, які швидко псуються;
• щоб уникнути купівлі неякісних продуктів, уважно ознайомтесь із маркуванням (строком придатності, температурою зберігання, складом продукту), зверніть увагу на запах та зовнішній вигляд продукту;
• переконайтесь в цілісності упаковки продукту, а також в тому, що умови зберігання відповідають вимогам виробника;
• при купівлі яєць зверніть увагу не тільки на строки придатності, а і на цілісність та чистоту шкаралупи.
Разом з тим, зазначимо, що дані епідеміологічних розслідувань випадків гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь свідчать про те, що захворювання, як правило, виникають через недотримання технологій приготування та елементарних гігієнічних вимог під час зберігання страв.
Таким чином важливо:
- продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, заливні, паштети м’ясні, салати до складу яких входять яйця, тощо) зберігати в холодильнику, дотримуватися встановлених гарантованих термінів зберігання;
- використовувати окремий розподільний інвентар для обробки сировини та готових продуктів. В холодильнику сировину та готові страви зберігати окремо.
Звертаємо увагу, що овочі та фрукти при споживанні треба добре промити питною водою, а яйця перед приготуванням ретельно вимити в водно-содовому розчині.
Напередодні Великодня у продажу з’являється маса штучних барвників для яєць, посипок та яскравих фігурок для прикрашання великодньої випічки. Однак часто за яскравою фарбою приховано ряд шкідливих речовин. Тож радимо використовувати в приготуванні смаколиків якомога більше натуральних компонентів. Пасочки можна прикрасити горіхами, сухофруктами, натуральними цукатами. Уявити свято без крашанок теж неможливо, тому при приготуванні яєць пропонуємо використати натуральні барвники (шкірка цибулі, сік буряка, винограду або моркви з додаванням оцту, куркума, чай каркаде тощо), завдяки яким можна отримати великодні яйця різноманітних і бездоганно природних кольорів без шкоди для здоров’я.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання або харчового отруєння необхідно терміново звернутися за допомогою до закладу охорони здоров’я, самолікування небезпечне!
Вінницьке районне управління Головного управління
Держпродспоживслужби у Вінницькій області