Турбівська селищна громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що потрібно знати про сухофрукти, перш ніж їх купувати?

Дата: 23.12.2022 11:38
Кількість переглядів: 171

 

Сухофрукти, які у великій кількості можна знайти на прилавках магазинів, можуть бути не тільки корисними, а й небезпечними для вживання. Все залежить від того, який метод сушіння застосовувався для їх отримання.

Цінність і корисність сухофруктів підтверджено багатьма дослідженнями. Курага, родзинки, фініки, інжир, чорнослив містять безліч вітамінів, які так необхідні нашому організмові, і особливо, серцю.

Всі ці цінні властивості зберігаються у «правильних»   сухофруктах, які було отримано традиційним способом – природним сушінням, які не піддавали спеціальній обробці отруйними хімічними речовинами  - ( сірчистий газ –двоокис сірки, добавка  Е 220).  

 Після природного  сушіння сухофрукти втрачають свої натуральні  кольори, про насиченість і яскравість й мови бути не може. Гарний колір досягається тільки за рахунок хімії.

Для отримання сухофруктів застосовують такі види сушіння:

-сушіння на сонці. Отримані в такий спосіб фрукти виходять твердими, не найкращий варіант.

- сушіння в тіні дозволяє отримати  напівм’які  фрукти. У порівнянні із сушінням на сонці, це кращий спосіб.

- оброблення сірчистим газом набагато швидше за природне висушування.

 Після такої обробки фрукти залишаються м´якими , недосушеними і важать більше, ніж звичайні сухофрукти, позбавлені вологи.  Сірчистий ангідрид як консервант,   не дає псуватися таким недосушеним сухофруктам.

 Цей газ вбиває бактерії, але він також токсичний і для людини. Зауважте: сухофрукти, оброблені таким чином не їдять і шкідники!

Ще один спосіб отримання сухофруктів – копчення рідким димом – не менш небезпечним канцерогеном. Щоб додати блиску, поверхню сухофруктів обробляють низькосортним жиром або гліцерином.

Після оброблення цими та подібними речовинами сухофрукти стають блискучими, їхній колір посилюється – яскраво- помаранчева курага, блискучий чорнослив, бурштинового кольору родзинки.  Апетитні, але небезпечні.

Такі сухофрукти найбільше поширені у продажу. У них привабливий вигляд, але вони небезпечні для здоров´я .У теорії, концентрації таких небезпечних речовин суворо обумовлені, і рекомендовані дози   не повинні завдати шкоди людському організму. Однак, купуючи дешеві сухофрукти  без повноцінної упаковки і «на вагу», ви навіть не знаєте, в якій країні вони були  виготовлені, і чи дотримувалися необхідні  норми невідомим виробником.

Такі сухофрукти ні в якому разі не можна їсти немитими.  Але навіть звичайного ополіскування під проточною водою буде недостатньо.

В нашому організмі сірчистий газ під дією рідини перетворюється на слабкий розчин сірчистої кислоти, яка подразнює слизову оболонку травної системи, що з часом може викликати ряд захворювань. Діоксид сірки при потраплянні в організм людини руйнує вітамін В-1, викликає головні болі, діарею. Він є сильним алергеном для астматиків,  провокує задуху, набряк легень.

Як правильно мити сухофрукти? Щоб позбутися сірчистого ангідриду, найбільш часто застосовуваного для сушіння, сухофрукти слід замочити у холодній (!) воді. Тільки в такій воді сірчистий газ розчиниться.

1.Залийте сухофрукти холодною водою на 10-15 хв, періодично помішуючи.

2.Злийте, промийте під проточною холодною водою.

3.Обдайте окропом.

Щоб не отруїтися сухофруктами, запитайте у продавця, хто виробник, чи оброблені плоди діоксидом сірки, уважно вивчайте упаковку. Пам´ятайте, що натуральний продукт – зморщені, темні сухофрукти, і коштують вони вдвічі дорожче. Яскраві ж сухофрукти краще не купувати.

Прислухайтеся до наданих порад та будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь