Турбівська селищна громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Правила безпеки при роботі з генератором

Дата: 21.12.2022 10:45
Кількість переглядів: 151

Портативна електростанція або бензиновий генератор — розумне і відносно економічне рішення в умовах, коли навантаження на основне джерело електропостачання чи завелике, чи це джерело відсутнє в принципі. Портативні електростанції є джерелом підвищеної небезпеки, тому дотримання правил безпеки при роботі з ними суворо обов'язкове. Дотримання правил експлуатації не тільки захищає людей, які працюють з бензогенератором, але і дозволяє продовжити термін роботи самого апарату.

Робочий одяг

Техніка безпеки при роботі з генератором вимагає працювати у сухому, бажано бавовняному одязі. Волосся потрібно закрити головним убором, що не обмежує огляд. Одяг повинен бути повністю застебнутий. Руки необхідно захищати рукавичками з діелектричного матеріалу (гумовими).

Не допускайте тривалого контакту палива та інших рідин електрогенератору зі шкірою. При потраплянні рідин на шкіру промийте місце потрапляння водою, при потраплянні бензину або масла на одяг — ретельно виперіть його.

Усі роботи обов'язково проводяться у добре провітрюваному приміщенні зі справною вентиляцією або на відкритому повітрі. Електрогенератор під час роботи виділяє токсичний чадний газ.

Деталі двигуна сильно нагріваються. Не торкайтеся працюючого електрогенератору! Це може викликати сильний опік. Крім того, нагрів небезпечний для горючих матеріалів, рідин і газів — тому бензогенератор повинен бути розміщений на значній відстані від них. Не зберігайте запас бензину поруч із генератором.

Розміщення

Генератор розміщується суворо на відкритому повітрі або в просторому приміщенні з працюючою вентиляцією і можливістю провітрювання, так як він виділяє чадний газ. Не можна розміщувати бензогенератор у замкнутому приміщенні! Відстань до стін та іншого обладнання повинна бути більше одного метра. Техніка безпеки при роботі з бензогенератором забороняє перебувати поруч будь-яким стороннім особам або тваринам. Подбайте про це, особливо при розміщенні генератору на відкритому повітрі.

Не ставте генератор у вибухонебезпечному середовищі. Не відкривайте кришку бензобаку при включеному двигуні.

Будь-яке пошкодження електричних кабелів повинно бути ліквідовано негайно. Замініть пошкоджену ділянку або ізолюйте її. Не торкайтеся оголених дротів і стежте за силовими кабелями генератору.

Вологе середовище небезпечне для двигуна. Бензиновий генератор заборонено вмикати в умовах підвищеної вологості, під час дощу або снігу. Не торкайтеся генератору вологими руками!

Підключення

Дотримуйтеся прикладеної інструкції з підключення та експлуатації генератору. Перевірте технічні характеристики, специфікацію та потужність даної моделі генератору. Підключення повинно проводитися у добре провітрюваному приміщенні або на відкритому повітрі. Перевірте рівень вологості, приберіть вогненебезпечні речовини і матеріали, які легко спалахують. Одягніть сухий захисний одяг і гумові рукавички.

Перевірте рівень мастила в двигуні.

Переконайтеся, що електричні елементи заземлені, не допускайте контакту силових контурів з водою.

При підключенні електричних приладів використовуйте подовжувачі й кабелі високої якості, без пошкоджень і порізів. На вилках електроприладів повинен бути заземлюючий контакт.

ВАЖЛИВО:

  • Забороняється об’єднувати генератори у ланцюг!
  • Забороняється підключати бензогенератори до електричної розетки!

Запуск генератору можливий за допомогою електричного або ручного стартеру, в залежності від моделі. Дотримуйтесь порядку підключення споживачів.

Перед початком експлуатації генератору рекомендується подбати про запас мастила та запасних деталей.

Технічне обслуговування і заправка

Під час заправки двигуна забороняється палити. Поруч з генератором не повинно бути джерел відкритого вогню або іскор. Забороняється відкривати кришку баку при працюючому генераторі. Для заправки вимкніть двигун і дочекайтеся його охолодження — зазвичай для цього достатньо п'яти хвилин. Не нахиляйте генератор! Під час заправки обладнання повинно бути встановлено на рівному надійному майданчику.

Перевірте заземлення, що не вдихайте пари бензину, не допускайте попадання палива на шкіру.

Звертайте увагу на якість бензину. Не зберігайте бензин довше шести місяців, оскільки в цьому випадку генератор буде працювати з підвищеним утворенням диму, а в двигуні може осідати кіптява.

Регулярно перевіряйте рівень мастила у двигуні. Недостатня змазка може призвести до виходу двигуна з ладу, передчасного зносу і поломок.

Регулярно заміряйте рівень оксиду вуглецю, який виробляє вихлопна система бензогенератору.

Слідкуйте за електричними кабелями. Не допускайте перекручування дротів, контакту з гарячими поверхнями і водою, занурення в іншу рідину. Будь-які пошкодження ізоляції потрібно виправляти у найкоротші терміни.

Існує небезпека випадкового вмикання двигуна. Тому перед ремонтом або під час заправки свічку запалювання рекомендується відключати. Для цього потрібно від'єднати провід свічки запалювання.

Регулярно проводьте чистку, обслуговування і за необхідності заміну повітряних фільтрів, паливних фільтрів і свічок запалювання.

Відключення і консервація

Якщо бензогенератор необхідно зберігати довше трьох місяців, необхідно вжити заходів для безпечної консервації. Бензин з баку повинен бути повністю злитий, бак осушений. Масло рекомендується повністю замінити. Впускні і випускні клапани необхідно закрити. Генератор повинен зберігатися в сухому, провітрюваному чистому місці.

Дотримання техніки безпеки при роботі та експлуатації генераторів, а також правил зберігання та обслуговування не тільки збереже двигун, але і вбереже здоров'я власників портативної електростанції.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь