Турбівська селищна громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Падіння – найпоширеніший вид виробничого травматизму

Дата: 08.12.2022 14:23
Кількість переглядів: 132

За 10 місяців 2022 року 30 % виробничих травм в Україні стались внаслідок падіння працівників (під час пересування, з висоти, в колодязь, ємність тощо).

Хотілось би нагадати  про основні заходи щодо мінімізації падіння, як одного з найпоширеніших видів виробничого травматизму.

Падіння на робочому місці буває двох видів:

  • падіння на одному рівні переміщення – спотикання на нерівній поверхні; прослизання підошви взуття в результаті недостатнього зчеплення з поверхнею.
  • падіння з поверхні на інший рівень – зі сходів, драбин, стрем’янок, з рівня виконання робіт на нижню поверхню.

Частіше працівники травмуються в осінньо-зимовий період через такі шкідливі фактори:

  • низька температура повітря, підвищена вологість (дощ, сніг, хуртовина, туман);
  • слизька поверхня доріг, тротуарів;
  • падіння бурульок, снігових наростів;
  • недостатня освітленість території, робочих місць, проходів і проїздів в темну пору доби.

Основні заходи для мінімізації ризику травмувань внаслідок падіння:

  • усі розлиті рідини і мокрі поверхні повинні негайно локалізуватись та прибиратись;
  • не захаращеність пішохідних доріжок у виробничому  приміщенні та проходах. Будьяка зміна напрямку звичного маршруту – потенційна причина виробничої травми;
  • достатня оглядовість при перенесенні вантажів. Важкий вантаж(папки, документи тощо) може змінити центр тяжіння тіла та збільшити ймовірність падіння;
  • усі проходи, проїзди і доріжки повинні бути достатньо освітлені;
  • завжди необхідно носити зручне взуття на неслизькій підошві; використовувати тільки справні та перевірені драбини. Заборонено використовувати столи та стільці, а тим більше випадкові предмети в якості опори. У разі виконання робіт на висоті необхідно використовувати безпечну драбину та дотримуватись вимог її експлуатації, які зазначені у «Правилах охорони праці під час виконання робіт з інструментом та пристроями» (глава. 7 розділ IV НПАОП 0.00 – 1.7113);
  • застосовувати в небезпечних зонах знаків безпеки відповідно до Технічного регламенту знаків безпеки і захисту здоров’я  працівників, затвердженого постановою КМУ № 1262 від 25.11.2009 р.

Знаки безпеки – це знаки, якими за допомогою графічних символів, кольорів, світлових звукових сигналів, або сигналів поданих за допомогою рук, голосу – встановлюється заборона щодо вчинення небезпечних дій, або дій, що можуть спричинити небезпеку, або дається вказівка щодо здійснення заходів безпеки та захисту здоров’я працівників на робочому місці.

Роботодавець повинен здійснювати контроль за дотриманням працівниками вимог Правил внутрішнього трудового розпорядку, трудової та виробничої дисципліни. Необхідно відстороняти від роботи працівників, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного сп’яніння, а також у хворобливому чи стомленому стані.

В осінньо-зимовий період необхідно забезпечити:

- формування пішохідних доріжок, проїздів та стоянок на території підприємства. За наявності снігового покриття своєчасно проводити відповідні роботи ( прибирання та посипання речовинами, що виключають ковзання під час ожеледиці). Прибирання територій здійснюють у такій послідовності: спочатку – тротуари, пішохідні доріжки до основних будівель, потім – дворові території. У випадку ожеледі тротуари і пішохідні доріжки посипають піском. Прибирання, крім снігоочищення під час снігопадів, проводять у ранкові або вечірні години;

- очищення дахів будівель від снігу проводити відповідно до вимог Правил охорони праці під час виконання робіт на висоті, затвердженого наказом Держгірпромнагляду № 32 від 27.03.2007 року;

- працівників, які працюють на відкритому повітрі забезпечувати ЗІЗ, від знижених температур відповідно до вимог: ДСТУ E№ 342:2017 «Одяг захисний»;

- до очищення дахів будівель допускати осіб, які мають відповідну професійну підготовку, пройшли медичний огляд, інструктаж, спеціальне навчання та перевірку знань з питань охорони праці, забезпечені спецзнаряддям та відповідними ЗІЗ.

 Тільки чітке впровадження роботодавцям профілактичних заходів з охорони праці захистить працівників від впливу шкідливих виробничих факторів  та допоможе у значній мірі зменшити ймовірність настання нещасних випадків на підприємстві (установі, організації).

У разі настання нещасного випадку чи гострого професійного захворювання звертайтесь до Липовецького відділення УВД ФССУ у Вінницькій області за вказаною нижче адресою.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь