Турбівська селищна громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Основні заходи з охорони праці під час роботи з пестицидами і агрохімікатами

Дата: 20.05.2022 13:27
Кількість переглядів: 573

Фото без опису

 

Продовжується весняний цикл сільськогосподарських робіт. В цей час дуже активно проводяться роботи із застосуванням пестицидів і агрохімікатів. Ці речовини є дуже небезпечними для здоров’я. Відповідно, роботодавець повинен забезпечити контроль за  дотриманням працівниками вимог нормативно-правових актів з охорони праці під час роботи з цими речовинами.

Пестициди – речовини, які використовуються у сільському господарстві для контролю за розмноженням та попередження появи сільськогосподарських шкідників (шкідливими або небажаними мікроорганізмами, рослинами і тваринами).

Агрохімікати – органічні, мінеральні і бактеріальні добрива, хімічні меліоранти, регулятори росту рослин та інші речовини, що застосовуються для підвищення родючості ґрунтів, урожайності сільськогосподарських культур.

Пестициди можуть потрапляти в організм людини не тільки через дихальні шляхи а й безпосередньо через неушкоджену шкіру та слизові оболонки очей, через травний канал. Деякі з них мають здатність накопичуватись в організмі і через тривалий період часу спричиняти хронічні отруєння. Потрапивши в організм пестициди можуть уражати центральну нервову систему, печінку, нирки та інші внутрішні органи.

Серед профілактичних заходів важливе значення має недопущення до роботи з пестицидами працівників, які мають протипоказання за станом здоров’я. Це забезпечується проведенням попередніх та періодичних медичних оглядів працівників відповідно до наказу МОЗ України № 246 від 21.05.2007, незалежно від того постійна ця робота чи тимчасова (сезонна).

Категорично забороняється  допускати до роботи з пестицидами вагітних жінок, жінок-годувальниць, підлітків до 18 років.

Періодичним медичним оглядам підлягають працюючі у сільському господарстві, які спеціально залучаються для постійної тривалої роботи з хімічними речовинами: на складах пестицидів; тракторних обприскувачах; на приготуванні робочих розчинів  пестицидів; при перевезенні та при торгівлі пестицидами. Таким працівникам обов’язково  проводиться навчання та інструктаж з питань охорони праці з реєстрацією в «Журналі реєстрації інструктажів на робочому місці», а також ознайомлення з правилами надання першої долікарської допомоги у випадках отруєння пестицидами.

Залежно від виконання певних робіт з пестицидами працівники повинні дотримуватись конкретних гігієнічних вимог і відповідних заходів безпеки:

  • перевозити пестициди потрібно тільки на спеціально виділеному транспорті, у міцній надійній упаковці;
  • у польових умовах, під час підвищеної температури повітря весною або влітку пестициди слід застосовувати лише вранці або увечері;
  • тривалість роботи з високотоксичними пестицидами  4 години, з іншими не більше 6 годин;
  • на місцях праці з пестицидами забороняється  зберігати та вживати їжу, пити воду, курити, працювати без спецодягу та засобів індивідуального захисту;
  • на робочих місцях повинні бути спеціальні медичні аптечки для надання першої долікарської допомоги при отруєнні пестицидами;
  • пролиті і розсипані хімічні речовини повинні бути негайно видалені і знешкоджені. Для цього на складі, де зберігаються пестициди та на місцях роботи з ними повинні бути дегазуючі речовини – хлорне вапно, кальцинована сода;
  • на ділянках, оброблених пестицидами поновлюють роботи тільки після закінчення визначених термінів, встановлених залежно від фізикохімічних властивостей використаних пестицидів. Випас худоби на оброблених пестицидами ділянках та в радіусі 300 м від них дозволяється через 25 діб.

 

Всі працівники, які працюють на умовах трудового договору, цивільно-правового договору, на інших підставах передбачених законодавством у разі настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання мають право на соціальний захист, що передбачає страхові виплати та надання медичних і  соціальних послуг. Розслідування  цих випадків регламентується «Порядком розслідування та обліку  нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві», затвердженого постановою КМУ № 337 від 17.04.2019 року. Роботодавець, у разі настання нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання,  повинен повідомити про них  у терміни, визначені законодавством, відповідні органи:

  • робочий орган Фонду соціального страхування;
  • територіальне управління Держпраці;
  • первинну профспілкову організацію.

Приховуючи факт нещасного випадку, професійного захворювання, роботодавець позбавляє працівника його конституційного права на соціальний захист.

І насамкінець, розроблення та реалізація  ефективних профілактичних заходів з охорони праці дає можливість попередити настання нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

 

 

                                                                                             Липовецьке відділення УВД ФССУ

                                                                                              у Вінницькій області

                                                                                              Тел. роб. (04358) 2-11-56

                                                                                                      моб. 068-212-46-72

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь