Турбівська селищна громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Актуальна інформація щодо COVID-cертифікатів

Дата: 01.12.2021 16:15
Кількість переглядів: 752

Фото без опису

Як отримати COVID-сертифікат?

Головні тези по COVID-сертифікатам у Дії:

  • Зараз застосунком Дія користуються понад 10 млн користувачів, а COVID-сертифікатами — понад 9,5 млн. За останній тиждень COVID-сертифікати згенерували 1 млн українців.
  • Команда Мінцифри 24/7 працює над технічним етапом впровадження та роботи сертифікатів.
  • Влітку нашою задачею стала розбудова процесу запуску: від отримання технічних вимог ЄС – до розробки усіх необхідних інструментів. Вже 1 липня ми запустили бета-тестування сертифікатів.
  • Україна стала однією з перших країн у світі, яка інтегрувалася до єдиного цифрового ринку ЄС в напрямі ковідних сертифікатів, і українці одними з перших у світі змогли подорожувати до ЄС з цифровими ковідними сертифікатами. 
  • Ми зробили так, щоб вакциновані українці могли безперешкодно мандрувати світом. Сьогодні ж ми працюємо над розширенням можливостей у Дії. А саме: над запуском COVID-сертифікатів для дітей, ПЛР-сертифікатів у Дії, а також робимо зручнішою та швидкою можливість отримання COVID-сертифікатів.
  • Ми зі свого боку працюємо, щоб за допомогою цифрових інструментів розвантажити лікарів та лікарні — покращуємо якість даних у реєстрі, автоматизуємо процеси для лікарів та користувачів, спрощуємо процеси отримання COVID-сертифікатів. 
  • Ми бачимо кожну проблему з номерами партій вакцин, відсутністю коректної інформації про вакцинацію. Щодня приймаємо рішення, запускаємо оновлення, які вирішують їх. Ми хочемо, щоб якомога більше людей отримали свої COVID-сертифікати та повернулися до звичного життя.
  • Наразі всі сили спрямовані на допомогу лікарям для спрощення введення інформації про вакцинацію, щоб вирішити всі помилки з дозами, партіями, номерами вакцин. Також медичні лабораторії продовжують підключення та тестування до інформаційної системи МОЗ/НСЗУ, щоб з'явилася можливість якісно генерувати сертифікати про одужання та ПЛР.
  • Важливо! Необхідно оновити застосунок Дія до останньої версії в AppStore або Google Play. Версія 3.0.18 для iOS, 3.0.14 — Android.

 

Скасування електронного підпису для генерації COVID-сертифікатів:

  • Мінцифрі вдалося знайти нормативні та технологічні можливості, щоб спростити процес генерації COVID-сертифікатів без використання електронного підпису.
  • Як було раніше: у застосунку потрібно було підписувати запит на сертифікат Дія.Підписом (технологія фото ID, «підписувати обличчям»). На порталі використовували електронний ключ (файловий/хмарний носій).
  • Як тепер: ви заходите в застосунок чи портал, натискаєте «Отримати сертифікат», і все.  Сертифікат генерується. Підписувати обличчям запит на сертифікат не потрібно.
  • Наразі всі сили спрямовані на допомогу лікарям для спрощення введення інформації про вакцинацію, щоб вирішити всі помилки з дозами, партіями, номерами вакцин. Також медичні лабораторії продовжують підключення та тестування до інформаційної системи МОЗ/НСЗУ, щоб з'явилася можливість якісно генерувати сертифікати про одужання та ПЛР.

 

Як перевірити дійсність СOVID-сертифіката в Дії?

  • Кожен може самостійно перевірити дійсність COVID-сертифіката в Дії. Це можна зробити через свій смартфон. У застосунку є зчитувач, яким можна просканувати QR-код іншого користувача Дії. Це принцип people to people, який ми впроваджуємо під час запуску всіх наших послуг.
  • Натисніть на іконку зчитувача у правому верхньому кутку та наведіть камеру смартфона на QR — сертифікат перевіриться автоматично. Якщо документ фейковий, сканер або застосунок його не зчитають — відобразиться повідомлення про помилку. Завдяки цьому підробити, викрасти чи забути цифровий сертифікат неможливо. 
  • Будьте обережні і перевіряйте дійсність цифрових документів. Також можете почитати матеріал про користування цифровими документами в Дії https://diia.gov.ua/news/yak-koristuvatisya-cifrovimi-pasportami-v-diyi.

 

COVID-cертифікати для дітей: 

  • Діти від 12 років, які пройшли курс вакцинації, можуть отримати COVID-cертифікат у застосунку Дія. 
  • З 14 років підлітки можуть самостійно авторизуватися в Дії за допомогою чипа NFC на ID-картці або біометричному паспорті — просто прикласти документ до смартфона. А якщо у дитини ще немає паспорта, то це можуть зробити батьки, у яких у застосунку завантажене свідоцтво про народження дитини. 
  • Тож як отримати ковідний сертифікат дитини у Дії?

- Завантажити свідоцтво про народження дитини у застосунок

- Зробити запит на отримання ковідних сертифікатів

- Внутрішний і міжнародний сертифікати дитини згенеруються в застосунку разом з вашими сертифікатами.

 

Як згенерувати COVID-сертифікат різними способами:

- Якщо у вас є ID-картка або закордонний біометричний паспорт, то можна згенерувати сертифікат у застосунку Дія й на порталі Дія: https://diia.gov.ua/.

- Якщо у вас немає ID-картки або закордонного біометричного паспорта, то сертифікат можна згенерувати тільки на порталі Дія.

- Якщо ви маєте посвідку на тимчасове/постійне проживання — можна згенерувати сертифікат тільки на порталі Дія.

 

COVID-сертифікати на базі ПЛР-тестів: 

  • ??1 листопада Дія запустила бета-тест COVID-сертифікатів на підставі ПЛР у Дії. 
  • Ви можете взяти участь у тестуванні, якщо от-от пройшли ПЛР-тестування в лабораторії ДІЛА, Ескулаб, Смартлаб, Дніпролаб, DIAGEN, Biolab Diagnostic, чи Сінево.
  • Зауважте, тест дійсний протягом 72 годин після забору біоматеріалу. Або якщо плануєте робити ПЛР в одній з названих лабораторій.
  • Чому саме ці лабораторії? Зараз лише ДІЛА, Ескулаб, Смартлаб, Дніпролаб, DIAGEN, Biolab Diagnostic та Сінево під‘єднані до електронної системи охорони здоров‘я (ЕСОЗ). 
  • Щоб взяти участь у тестуванні, переходьте на https://team.diia.gov.ua, щоб зареєструватися на бета-тест.
  • Після завершення бета-тестування в застосунку можна буде підтягнути результати ПЛР-тестів та інших українських лабораторій. Міністерство цифрової трансформації України спільно з Міністерством охорони здоров'я України та Національною службою здоров'я України зараз активно працює над їх підключенням. Сертифікат діятиме 72 години.
  • Зараз у застосунку Дія також доступні: міжнародний, “жовтий” та “зелений” внутрішні COVID-сертифікати про вакцинацію. “Жовтий” сертифікат можна отримати після однієї дози вакцини. Він діє 120 днів. А міжнародний та “зелений” діють 365 днів. 

 

??СOVID-сертифікат із паспортом-книжечкою можна згенерувати в застосунку Дія:

  • Сертифікат у застосунку Дія можна отримати без ID-картки або біометричного закордонного паспорта. Для цього треба оновити застосунок до останньої версії в AppStore, Google Play чи App Gallery. 

Що треба зробити:

 

1. Авторизуйтесь у застосунку через BankID

2. Натисніть "Послуги" та виберіть пункт "COVID-сертифікати" — "Отримати сертифікат"

3. Поставте галочку, щоб дати згоду на передачу даних з Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) у Дію.

  • ??Зауважте, що паспорт-книжечка серед ваших документів у Дії відображатися не буде. Адже цифровим паспортом може бути лише ID-картка та закордонний біометричний паспорт.
  • Генеруйте сертифікати, щоб жити без обмежень

 

Додаткові поради: 

Як згенерувати сертифікат у застосунку? 

  • Авторизуйтесь у застосунку 
  • Натисніть "Послуги" та виберіть пункт "COVID-сертифікати" — "Отримати сертифікат"
  • Поставте галочку, щоб дати згоду на передачу даних з Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) у Дію.

Як згенерувати сертифікат на порталі? 

  • Авторизуйтеся на порталі.
  • У меню “Послуги” натисніть пункт “Здоров’я”, а потім — “COVID19-сертифікат про вакцинацію”. 
  • Дайте згоду на передачу даних з Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) у Дію.

 

Відеоінструкції:

Як просто отримати сертифікат у Дії через застосунок або портал?

https://youtu.be/-zYkd0p0ks0

 

Як перевірити COVID-сертифікат у Дії?

https://www.youtube.com/watch?v=9hgTuyWcSkc

 

Як увійти на портал Дія?

https://www.youtube.com/watch?v=VVIfqBmOI4w

 

Як отримати електронний підпис від ПриватБанку

https://www.youtube.com/watch?v=wRY_xi4WVO4

 

Не підтягується COVID-сертифікат у Дії: 10 найпопулярніших запитань

https://www.youtube.com/watch?v=wUmHjVNwXm0

 

Інші відеоінструкції на YouTube-каналі Дії https://www.youtube.com/channel/UCjLS7GX5NxMBMwT-eY-GdrA/videos

 

Проєкт реалізований Мінцифрою спільно з МОЗ України, НСЗУ та за підтримки Представництва Європейського Союзу в Україні, проєкту EU4DigitalUA і Програми EGAP, що виконується Фондом Східна Європа та фінансується Швейцарією.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь