Турбівська селищна громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чи вимагається від роботодавця акт розслідування невиробничої травми?

Дата: 27.10.2021 15:25
Кількість переглядів: 869

Фото без опису

Чинним законодавством не передбачено обов’язкову наявність  акту розслідування нещасного випадку невиробничого характеру при призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності внаслідок травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві.

У разі надходження до комісії із соціального страхування підприємства листка непрацездатності в якому підкреслено причину непрацездатності «1 - Тимчасова непрацездатність внаслідок захворювання або травми, що не пов’язані з нещасним випадком на виробництві» комісія зобов’язана з’ясувати обставини та причини отримання невиробничої травми  шляхом розгляду пояснень застрахованої особи, акта за формою НТ (невиробничий травматизм) у разі його наявності, або інших документів, які дають змогу визначити обставини отримання травми.

Щодо обов’язковості розслідування роботодавцем нещасних випадків невиробничого характеру, то відповідно до п. 11 та 12 «Порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру» затвердженого постановою КМУ № 270 від 22.03.2001 року (долі – Порядок) нещасні випадки. які стались з працюючими особами розслідується комісією підприємства, де працює потерпілий. Рішення щодо розслідування нещасного випадку приймає керівник підприємства (установи, організації) на підставі звернення потерпілого або особи, яка представляє його інтереси, листка непрацездатності або довідки, виданої лікувально-профілактичним закладом.

Також необхідно зазначити, що  п.3 Порядку чітко визначено перелік нещасних випадків, які підлягають розслідуванню. Тому при надходженні до роботодавця звернення потерпілого з вимогою провести розслідування нещасного випадку, керівник повинен прийняти рішення про створення відповідної  комісії для такого розслідування.

Робочий орган виконавчої дирекції Фонду соціального страхування у разі потреби має право здійснювати обмін інформацією зі страхувальником щодо уточнення інформації, наведеної у заяві-розрахунку.

У разі виникнення питань щодо призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності у зв’язку з травмою, не пов’язаною з виконанням трудових обов’язків, на вимогу працівників Фонду соціального страхування страхувальник може надати протокол засідання комісії щодо прийняття даного рішення  інші матеріали розслідування, проведеного комісією із соціального страхування, або ж акт за формою НТ, у разі якщо його було складено.

 

 

 

 

                                                                                 Липовецьке відділення УВД ФССУ

                                                                                               у Вінницькій обл.

                                                                                               Тел. 2-11-56


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь