Ботулізм - смертельна загроза: утримайтесь від споживання консервованих та в'ялених продуктів домашнього виготовлення!
У поточному році в області, як і в цілому по Україні, порівнюючи з минулим роком, показники захворюваності на ботулізм значно знизились.
Так, за аналогічний період 2020 року, у Вінницькій області було зареєстровано 8 випадків ботулізму. В поточному році вказаний діагноз встановлено 1 жителю області, випадок мав побутовий характер та був пов'язаний із вживанням м'ясної продуктції домашнього виготовлення.
Ботулізм – це харчова токсикоінфекція, зумовлена споживанням продуктів з накопиченими ботулотоксинами.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування: м'ясо, риба, рідше - овочі. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса. Найчастіше причиною ботулізму стають продукти домашнього виготовлення, проте, реєструються випадки після вживання продуктів промислового виробництва, коли порушується технологія заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Важливо: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком!
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.
Симптоми ботулізму:
- порушення близького зору;
- сильно виражена сухість у роті;
- підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
- запаморочення;
- короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп);
- ураження м’язів шиї та кінцівок.
За найменшої підозри на ботулізм - негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова, незалежно від тяжкості перебігу хвороби!
Щоб вберегтися від ботулізму:
- Утримайтесь від купівлі в’яленої, сушеної риби та консервованої м’ясної продукції і грибів домашнього виготовлення на стихійних ринках. Перевіряйте у продавців супровідну документацію, яка засвідчує якість та безпечність продукції.
- В’ялену рибу купуйте виключно в патраному вигляді.
- Перед вживанням консервованих продуктів обов’язково піддавайте їх тепловій обробці.
- Суворо дотримуйтесь технології приготування страв та консервування, а також - правил особистої гігієни.
Липовецьке управління Держпродспоживслужби
у Вінницькій області