Турбівська селищна громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Про землі Старої Прилуки

Дата: 06.04.2021 15:46
Кількість переглядів: 2539

Фото без опису

Карта розданих земельних ділянок

Список рішень Староприлуцької сільської ради

У відповідності до Земельного кодексу України, Закону України «Про охорону земель», Закону України «Про місцеве самоврядування» для отримання у власність чи користування земельною ділянкою із земель комунальної власності, особа має звернутися до відповідної селищної (сільської) ради із заявою.

 Питання отримання у власність чи користування земельної ділянки передбачає декілька етапів:

  1. Звернення до відповідної селищної (сільської) ради із заявою про надання земельної ділянки у власність чи користування;
  2. Прийняття відповідною селищною (сільською) радою рішення про надання особі дозволу на виготовлення проектної документації із землеустрою щодо надання у власність або користування земельними ділянками;
  3. Прийняття відповідною селищною (сільською) радою рішення про затвердження проектної документації із землеустрою щодо надання у власність або користування земельними ділянками.
  4. Звернення до відповідного державного реєстратора із вищенаведеним у пункті 3 рішенням для реєстрації права власності чи користування земельною ділянкою.

Тобто, для отримання земельної ділянки особа має отримати два рішення відповідної ради: перше - про надання земельної ділянки, а друге - про затвердження проектної документації із землеустрою щодо надання у власність.

У відповідності до реформи децентралізації наприкінці 2020 року була утворена Турбівська територіальна громада, та сформований її представницький орган – Турбівська селищна рада.

А відтак, усі сільські ради які увійшли до Турбівської територіальної громади, втратили свої повноваження, а повноваження щодо прийняття рішень, що стосуються життєдіяльності новоствореної територіальної громади перейшли до Турбівської селищної ради.

Тобто, у випадку коли будь-якою сільською радою, яка увійшла до складу новоствореної громади, було прийнято рішення яким надавалося фізичній чи юридичній особі дозвіл на виготовлення проектної документації із землеустрою щодо надання у власність або користування земельними ділянками (іншими словами прийнято рішення про надання у власність чи користування земельної ділянки), а не прийнято рішення про затвердження проектної документації із землеустрою щодо надання у власність або користування земельними ділянками, то таке рішення може прийматися уже новообраною Турбівською селищною радою.

Так, протягом грудня 2020 року – березня 2021 року до Турбівської селищної ради надходило ряд заяв фізичних та юридичних осіб про затвердження проектної документації із землеустрою щодо надання у власність або користування земельними ділянками  сільськогосподарського призначення, розташованими на території сіл Стара Прилука та Нова Прилука.

При цьому, усі рішення про надання у власність чи користування вищезгаданими земельними ділянками приймалися Староприлуцькою сільською радою Липовецького району Вінницької області.

Однак, під час опрацювання фахівцями Турбівської селищної ради  вищезгаданих проєктів із землеустрою були виявлені ряд фактів, які можуть вказувати на можливі порушення вимог чинного законодавства.

А саме, наприкінці 2020 року до селищного голови звернувся керівник ФГ «Лоза» з проханням продовжити договір оренди земельних ділянок, так як термін дії його через певний період закінчувався, однак в ході опрацювання згаданих документів виявилось, що земельна ділянка яку орендує ФГ «Лоза», ще більше ніж за півроку до закінчення самого договору оренди, всупереч приписам чинного законодавства, без відома та погодження законного орендаря, була роздана Староприлуцькою сільською радою Липовецького району Вінницької області іншим особам.

Крім того, після згаданих фактів можливих порушень, працівниками Турбівської селищної ради було промоніторено ряд інших рішень Староприлуцької сільської ради Липовецького району Вінницької області та виявлено, що ділянки які мешканці громади використовували як пасовища, садки, прибережні зони виявились розпайованими відповідно до рішень Староприлуцької сільської ради.

Під час опрацювання згаданих рішень Староприлуцької сільської ради також було встановлено, що значна кількість земельних ділянок була надана громадянам, які проживають за межами Вінницької області, а про їх надання не було відомо ні депутатам які входили до складу Староприлуцької сільської ради, ні жителям села.

Згідно інформації отриманої від вищезгаданих депутатів, на сесії Староприлуцької сільської ради не було в порядку денному питань щодо надання у власність великої кількості земельних ділянок, і вони взагалі не приймали участь у голосуванні про прийняття рішення щодо надання дозволу на відведення даним громадянам земельних ділянок у власність.

Крім того, напередодні чергової 9 сесії 8 скликання Турбівської селищної ради, відбулося засідання постійної депутатської комісії із земельних питань, участь у якому приймав представник органів Служби безпеки України, який повідомив, що ними проводиться розслідування фактів можливих порушень посадовими особами Староприлуцької сільської ради земельних питань і зазначив щодо необхідності відтермінування розгляду Турбівською селищною радою питань щодо надання у власність або користування земельних ділянок на території сіл Стара Прилука та Нова Прилука.

В ході перегляду рішень Староприлуцької сільської ради фахівцями структурних підрозділів Турбівської селищної ради було сформовано список рішень які могли прийматися (або взагалі не прийматися) з порушенням чинного законодавства (список додається). 

На черговій 9 сесії 8 скликання Турбівської селищної ради, яка відбулась 26 березня 2021 року селищний голова  Ігор СОЦЬ повідомив про вищезгадані факти можливих порушень та запропонував депутатському корпусу, з метою уникнення порушень чинного законодавства, включити до вже сформованого порядку денного сесії питання щодо звернення до органів прокуратури та СБУ стосовно законності рішень, прийнятих Староприлуцькою сільською радою щодо надання у власність або користування земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Однак, більша частина депутатів, з невідомих причин, не підтримали дану пропозицію селищного голови (поіменне голосування додається).

З огляду на що, Турбівська селищна рада публікує список відповідних рішень і просить, у випадку наявності у громадян інформації, яка б вказувала на ознаки можливих порушень чинного законодавства Староприлуцькою сільською радою, під час надання земельних ділянок у власність чи користування фізичним та юридичним особам, повідомляти правоохоронні органи та Турбівську селищну раду.

Відповідні висновки з даного питання, чому так відбувається і хто у цьому зацікавлений кожен може робити сам.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь