Турбівська селищна громада
Вінницька область, Вінницький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЗВІТ СЕЛИЩНОГО ГОЛОВИ ЗАВАЛЬНЮКА ВАСИЛЯ ВАСИЛЬОВИЧА ПРО РОБОТУ ТУРБІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ 7 СКЛИКАННЯ

Дата: 22.10.2020 20:23
Кількість переглядів: 550

  РОЗДІЛ 5. Екологічні заходи     Турбівська Софіївка. За нашої першої каденції 05 жовтня 2006 року рішенням  4 сесії 5 скликання Турбівської селищної ради  зарезервовано  площу 4,7 га.  для створення пам’ятки природи місцевого значення. З цієї дати розпочато офіційне  заснування пам’ятки садово–паркового мистецтва “Турбівський парк”.  Унікальність парку  у тому, що він є однолітком Уманської «Софіївки». На території парку, який ще мав назву «Мала Софіївка» розташований каскад озер, які наповнюються водою із джерела і сполучаються підземною гідрографічною системою та мають назву: оз. Щастя, оз. Життя і Нижнє озеро. Це єдиний парк в Україні на території якого ростуть найдревніші дуби, загальна чисельність яких  становить 183 дерева віком від 100 до 300 років, з них близько 30 – двохсотлітні велетні (в Уманській «Софіївці» - їх  лише 2 ). 


     Уже протягом 2006-2007 року було проведено ряд заходів по благоустрою паркової зони селища, облаштовано  лави для відпочинку.  В 2015 році  завдяки залученню грантових коштів  частково відновлено паркан, облаштовано Могилу Невідомому солдату.  У 2016 році  розчищено територію парку від пошкоджених дерев та порослі, запломбовано дуби,   висаджено ялини, збудовано місток та альтанку, викладено  доріжки біля озера, облаштовано зовнішнє освітлення, зібрано та вивезено тонни сміття.

        Роботи по облаштуванню паркової зони селища буде продовжено, проте все залежить від кожного з нас- коли кожен внесе посильний вклад в справу, результат буде набагато привабливішим. Тож, просимо доєднуватись до суботників, берегти   зроблене,  дотримуватись чистоти в парковій зоні селища.

   

 Метою проекту «Зберегти для майбутніх поколінь! Відновлення та збереження зелених насаджень на території пам’ятки садово-паркового мистецтва «Турбівська Софіївка» і Турбівської ЗШ І – ІІІ ст.№1», який став переможцем 15 обласного конкурсу проектів розвитку територіальних громад  у 2018 році (з обласного бюджету виділено 163 ти.грн. на реалізацію екологічних  заходів)  було відновлення й збереження зелених насаджень на території пам’ятки садово-паркового мистецтва «Турбівська Софіївка» та ЗШ І – ІІІ ст.№1. В ході реалізації проекту здійснено озеленення  території парку та школи - висаджено туї та ялівець, проведено благоустрій території Турбівської ЗОШ №! - встановлено паркан, облаштовано автостоянку, проведено вуличне освітлення.

  

 У 2019-2020 роках  реалізовувався проект «Очистка частини р. Вільшанки на території  Турбівської селищної ради». З обласного екологічного фонду виділено кошти в сумі  2,5 млн.  Як результат, проведено очистку  русла  річки Вільшанка протяжністю 2,5 км.

 

В 2016 році автопарк Турбівського  комбінату комунальних підприємств поповнився першим новим сміттєвозом з  навісним  обладнанням, який придбано за рахунок  субвенції з державного бюджету місцевому бюджету смт.Турбів в сумі 420 тис. грн.  Другий сміттєвоз придбано у 2017 році за сприяння  Обласного фонду охорони навколишнього природного середовища із обласного бюджету  виділено 700 тис.грн.. Так, за співфінансування  Турбівської селищної ради обидва сміттєвози виготовлено на місцевому підприємстві - Турбівському машинобудівному заводі, який впевнено розвивається, освоює випуск маніпуляторів та комунальної спецтехніки

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь