Правила миття овочів та фруктів
Р Е К О М Е Н Д У Є М О в умовах карантинних обмежень дотримуватись загальноприйнятих правил миття овочів та фруктів
Вдома, до того, як приступити до миття продуктів, насамперед ретельно вимийте руки!
** «Водні процедури» для овочів та фруктів необхідно проводити безпосередньо перед тим, як ви збираєтесь з'їсти або приготувати їх.
** Рекомендовано зберігати овочі та фрукти в пакетах, а не класти їх безпосередньо у ящик холодильника. Головне - розкрити пакет, аби випаровувалась волога і не утворювалась пліснява.
** Не рекомендовано мити овочі та фрукти гарячою водою. Гарячою водою можна мити лише цитрусові.
** Картоплю, моркву, буряк, ріпу, редис, редьку, хрін та інші коренеплоди спочатку необхідно очистити від землі. Для цього їх потрібно залити теплою водою і дати трохи в ній постояти. Потім землю слід ретельно зчистити щіткою. Після цього овочі потрібно промити спочатку теплою, а потім холодною проточною водою і почистити.
** Огірки, помідори, стручковий перець, кабачки, патисони, баклажани, гарбуз, стручки квасолі і гороху рекомендується мити в проточній воді руками або щіткою. Перед тим, як мити ріпчасту цибулю, у неї потрібно відрізати денця та очистити цибулину від сухого лушпиння. Після цього цибулю миють у холодній проточній воді.
** Апельсини, мандарини, грейпфрути, лимони та інші цитрусові рекомендується спочатку обшпарювати окропом. Потім їх потрібно промити холодною проточною водою.
** Яблука, груші, персики, абрикоси, сливи, банани, гранати та інші фрукти слід ретельно промивати холодною, обов'язково проточною водою.
** Ананас рекомендується мити під проточною водою разом з листям. Потім потрібно струсити краплі і дати йому обсохнути. Кавуни та дині слід обмивати під проточною водою руками або щіткою.
** Виноград - слід розділити грона, не відриваючи ягоди від черешків, і промити під проточною водою в друшляку, а потім обсушити. Те ж роблять і з іншими ягодами.
** Білокачанну капусту, як правило, не миють, а видаляють у неї верхні листки, забруднені чи уражені шкідниками, добираючись до чистих і свіжих . Качан рекомендується видаляти, оскільки він є джерелом нітратів.
** Перш ніж мити зелень, її ретельно обробляють: видаляють коріння, стебла, пожовкле листя. Найчастіше зелень дуже важко промити від землі, піску і пилу, тому рекомендується салат, шпинат, щавель, ревінь, кріп, петрушку, зелені пір'я цибулі мити не під проточною водою, а в холодній воді, налитій у миску. У процесі воду потрібно кілька разів змінювати, щоб увесь бруд осів. Тільки після цього зелень миють під краном.
ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ